asperger syndrom · tilleggsvansker

Destruktiv nok for oss begges hender

Noen med Asperger syndrom, med eller uten psykiske lidelser i tillegg, har en tendens til å skade seg selv. De går løs på kroppen sin. Heldigvis er ikke alle sånn. Heldigvis finnes det andre måter å håndtere livet på, også de utfordringene man møter. Jeg vil likevel ikke dømme meg selv for min håndtering av destruktive tanker.

For meg, har det vært helt nødvendig å komme til skade. Mer enn du kanskje tror, er jeg fanget i en destruktiv, selvødeleggende spiral. Og når jeg ikke lever opp til kravene om å være frisk, blir jeg fort syk i hodet og med begge hendene lager jeg et kutt eller driver kroppen på sitt magreste. Det er mange måter å skade seg på. Jeg har dessverre lært meg litt for mange, så mange at det nesten har drept meg.

Men det at jeg skriver disse ordene, er et tegn på at jeg prøver å forstå, både livets lyse sier og mitt destruktive sinn. Jeg må jo tross alt lære meg å respektere meg, for det er meg jeg lever sammen med 24/7. Men jeg tror jeg med hånda på hjertet kan si at jeg har vært destruktiv nok for oss begge.

Ingen skal måtte trenge å gå i mine fotspor, selv om veien jeg har gått er nødvendig for akkurat meg. Det har ironisk sett vært sånn jeg har overlevd. Jeg står løpet ut og tuller arrene inn i en jakke av bekymring, smiler forsiktig, klemmer mine pårørerende og nærmest lover: «Vi skal klare oss.» Og ett to, ett to, en støvel og en sko. Jeg marsjerer inn i 2018.

Reklamer

3 kommentarer om “Destruktiv nok for oss begges hender

  1. Jeg pakka bort jula i dag, og reiv ned og knuste tven i samme slengen. Jeg destruerer også, men jeg er bare verdens største kløne….

    Å forstå seg selv er kjempeviktig, jeg jobbe mye med det selv for tiden. Jeg tenker at man må begynne der, å finne ut av egne reaksjonsnønstre skaper (for meg i hvert fall) egen trygghet.

    Nyttårsklem til deg fra meg.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s