asperger syndrom · depresjon · tilleggsvansker

ECT – Har vi ikke kommet lengre i psykiatrien?

Du trodde kanskje at vi hadde kommet lenger enn til å behandle mennesker med elektrosjokk (ECT) i 2018. Det trodde egentlig jeg også. Men så begynte jeg å tenke i de retninger. At jeg kan ta imot en ny runde ECT-behandlinger hvis behandlerne mine har tro på det.

Det var en nattevakt som ville jeg skulle prøve igjen, tretten år etter. Men selv om man kan oppleve bedring fra det dystre, kan ikke Asperger tas bort. Jeg vil alltid ha Asperger. Så hva skal vi løse opp med ECT? Hva kan det forandre med å låse opp tankene litt? Kanskje blir jeg ikke så depressiv og ikke like fastlåst i tankegangen. Kanskje blir jeg fleksibel og kommer meg ovenpå igjen. Kanskje.

Forslaget om ECT-behandling var en løs tanke, et forsøk på å nærme seg meg. Det var bare en nattarbeidende sykepleier som strødde håpet sitt over meg. I sjokk over at noen bryr seg det lille ekstra skriver jeg ned dette tankekorset. «Sjokket» fungerte og førte til at jeg følte meg verdsatt som pasient og menneske. (Takk for praten.)

Vi kommer nok ikke til å gjennomføre ECT nå, behandlerne mine og meg, men tanken i seg selv var en vekker. Det at noen ville endre meg, for at jeg skulle ha en lettere og bedre periode psykisk. Men jeg kan jo ikke bare sjokkes bra eller ut av tvangsritualene mine. Jeg må bearbeide tanker og følelser og holde ut. Imens handler det om å finne livsverdi, som en god samtale midt på natten med et medmenneske – ufaglært eller psykiatrisk spesialist – eller en fotoøkt i dagslys med okergult skjerf og lue på.

En fugl hvisket meg i øret om bedre tider.
Reklame

En kommentar om “ECT – Har vi ikke kommet lengre i psykiatrien?

 1. Elektrosjokk kan jo hjelpe for så mangt har jeg hørt. Det var et tema på minsten som var borte fra fotballen nesten 10 mnd pga voksesmerter. Likevel så var han for ung og nettopp i vekst, så det var ikke anbefalt.

  Med de plager jeg har (klager ikke) så hadde det vært spennende om det virka. Selv om sist gang jeg tok thaimassasje for ledda, så følte det som et elektrosjokk (kanskje) : musklene skvatt så salig (går ikke dit mer).

  Kanskje det kunne hjulpet synet mitt? Det nedsatte synet mitt skaper en treig reaksjonsevne, med elektrosjokk kunne det blitt motsatt?

  Nei, det er ikke mye jeg vet om elektrosjokk eller hva det kan nyttes til, men om jeg hadde fått tilbud om det som behandling OG i tillegg fra noen som har positive erfaringer, så ville jeg nok prøvd. I hvert fall vært åpen for det.

  Men jeg er meg og du er du. Avgjørelsen er jo helt din.

  Uansett: varm snøklem fra meg. (Kalt og 10 cm snø her.)

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s