asperger syndrom · tilleggsvansker

Noen sier jeg er for ung

Noen mennesker, sier jeg er for ung til å vite. At jeg enda ikke har sett livet, at livet ligger foran meg så jeg ikke kan ønske å dø. Det har jeg kanskje ikke. Sett livet, mener jeg, eller de.

Men jeg har hilst mye mer høytidelig og ærbødig på døden enn de har gjort i sitt lange liv. Jeg har derfor en mørk bagasje, en stor svart ryggsekk av sorg og savn med meg overalt hvor jeg går og jeg balanserer i vei på livets tynne line. Det er så lett å falle utenfor linen, brekke lårhalsen – jeg har jo osteoporose – eller falle litt for langt fra stammen – jeg er jo ikke et eple.

Det gjør meg ydmyk og takknemlig for alle gode øyeblikk, alle vennskap som ikke går i vasken og familierelasjoner som består og for år som fylles. Men det gjør også at jeg ikke kaster bort tiden på høflighetsfraser og dill-dall med tilfeldig omgangskrets. Jeg er ærlig, og noen ganger veldig direkte.

Å være direkte, er for nevrotypikere (personer uten autismespekterforstyrrelser) noen ganger å være frekk, hvis de bruker referanse-ordboka si. Men jeg tror at løgn har ført mange flere mennesker fra hverandre enn det sannhet har.

Derfor sverger jeg til sannheten. (Jeg har ingen å miste i dette vi kaller livet jeg noen ganger ønsker bort, som individ med kun de nærmeste knyttet til meg).

7 kommentarer om “Noen sier jeg er for ung

 1. Jeg tenker ofte at livet har store kontraster. Sort hvitt, sorg glede, kaldt varmt, vondt godt, seier tap osv.

  Hva venter rundt svingen? En trailet som knuser deg eller en hund som hopper av glede for å se deg?

  Kan man velge? Ikke nødvendigvis hva sommøter en, men hvordan en møter det?

  Jeg liker å tenke at jeg har to valg hver gang jeg våkner: ligge eller stå opp, frokost eller ikke, gå ut eller være inne. Er man inne kan man velge tv ellet husvask ( helt klart jeg velger tv), vaske klær eller høre musikk.

  Jeg har tatt maaange gale valg. Men også mange riktige. Så kan jeg igjen velge. Fokus på alt jeg har gjort galt eller det jeg har gjort rett?

  Det er jo ofte sånn at man kanskje lærer mest av de gale beslutningene, så på en måte er det negative også bra. I det mørke kan man også noen ganger se lyset i tunellen.

  Jeg ser dårlig. Jeg har valgt å kjøpe meg kule solbriller i dag. Dyre var de også, men jeg valgte å se dårlig, men kul ut.

  Jeg er rar. Også et valg.

  Liker

  1. Gratulerer med nye solbriller! Interessante betraktninger. Jeg tror ingen ville valgt å gå i mine fotspor, men jeg fullfører å gå i dem i det minste. Jeg kjøpte ei dyr jakke, for å ha på meg en jakke av selvtillit når jeg går ut og tar bilder.

   Liker

 2. Du har en fantastisk stemme og formidlerevne, Helene A. Og herlige ordspill, som når du sier du ikke er et eple 🍎🍏 Er ikke et eple jeg heller. Istedenfor å ha en jakke av selvtillit, går jeg iblant litt barbeint i hagen om natta – på gress, rim eller snø. Jeg kaller det å «jorde». Får meg til å føle meg mer i ett med naturen og skaperverket, liksom – når livet ellers kan være både krevende og slitsomt. Gir meg pågangsmot til livets utfordringer. Hvis det er noe du har anledning til, anbefales det varmt. 👣👣

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s