asperger syndrom · sosialt

Berøring

Mange personer med Asperger syndrom, synes det er ubehagelig å bli tatt på. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å oppklare dette trekket ved Asperger syndrom. Det er nemlig ikke ALLTID sånn for meg. Noe berøring kan gjøre godt.

Det kan føles vanskelig å hilse på andre med håndhilsning. Jeg føler meg klossete og min innebygde forsvarsmekanisme med å trekke til meg hånda kolliderer med at jeg er veloppdratt og vet at det er høflig og hilse på andre på denne måten.

Å stå i kø, kan være litt ubehagelig. Der har jeg ikke styringen på berøring og jeg synes det kjennes ut som om jeg kan velte når som helst. Angsten gjør meg sint og jeg er ikke glad i folk som sier unnskyld meg, jeg har bare to varer og går foran oss i køen slik at ventingen på min tur forlenges og jeg blir stående slik å vaie i løse lufta som ei flaggstang.

Hvis jeg tar styringen på situasjonen, kan jeg mestre den. Jeg går inn i en rolle, og jeg fungerer der jeg står og håndhilser på mer eller mindre fremmede mennesker. Det er ikke godt, men det drar meg videre i dette innlegget til berøring jeg liker.

Det er det harde trykket. Det som definerer meg og får meg til å føle at jeg eksisterer og ikke bare svever i løse lufta. Jeg er jo tross alt ikke engel, og har bena plantet på jorda. Det føler jeg ikke alltid. Jeg går mye i sokkelessen for å kjenne kontakten med gulvet.

I senga, har jeg en dyne som er som en klem uten at noen klemmer meg. Det heter kuledyne og veier 7,5 kg. Den hjelper meg å kjenne hvor kroppen min slutter og begynner. Det er ikke bare folk med Asperger eller autisme som har nytte av slike dyner. Det hjelper mot uro også, og har god effekt på både selvskadere og spiseforstyrrede. «Flaks» at jeg har alt! Ja, vi må jo ha litt galgenhumor. Det drar meg videre til familien min, der det er takhøyde for å tulle og tøyse litt.

Nå går jeg ut av min komfortsone siden jeg ikke er så bekvem med egen kropp, men det er likevel viktig å få frem: Personer med Asperger syndrom har også sex! Og de liker det! Noen har partnere, andre har one night stands til og med. Så ikke alt trenger å være helt forutsigbart eller firkantet, Aspergere er ikke firkantede.

Av familien, kan jeg motta en klem uten å føle meg beklemt. Det er naturlig og jeg kjenner at jeg hører til et fellesskap. Det blir en sosial gest som i tillegg vitner om at noen ikke gir meg opp og teller meg med. Jeg klemmer tilbake.

berøringblogg

Reklame

10 kommentarer om “Berøring

 1. Forresten, jeg elsker klemmer og berøring, det er trygt. Men hvis noen (eller til og med noe) kommer borti meg uten at jeg venter det, særlig hvis jeg er stressa fra før, er helvete løs!

  Likt av 1 person

 2. For meg er en klem ofte noe som dekker ord jeg ikke klarer å finne. Spesielt når man møter folk som har det vondt og man kommer til kort med ord. Jeg merker også at mange klemmer meg av samme grunn. For meg er klem bra. Jeg er en klemmeperson ❤️ Sender over en til def også 🙂 om du ikke vil ha en klem nå, kan du spare den til senere. Det går an med virituelle klemmer 💚

  Likt av 1 person

 3. Tusen takk, igjen, for all kunnskapen du deler. Mine beste læremestre er menneskene rundt meg, og jeg lærer fordi jeg spør. Noen har lært meg at å hilse med begge hender – Dvs at jeg favner hånden med begge mine, er bedre enn kun håndflate mot håndflate. Andre igjen ønsker heller et klem i skulderen eller en highfive når vi møtes eller sier hade. Noen liker også et klyp i armen og et lite «spark» i leggen. 😊 Jeg har lært meg at fysisk kontakt er eller kan være veldig bra når det går an å utveksle hva en setter pris på☺️ Blikkontakt har jeg også lært meg å respektere. En av «mine» ungdommer sa til meg at hun liker så godt at vi har skulderkontakt istedenfor blikkontakt. Jeg er så glad for at vi alle er forskjellig, og at alle har sin egen «oppskrift» 👍😄
  God søndag til deg!🦋

  Likt av 1 person

 4. Godt skrevet! For meg har holdningen til og opplevelsen av berøring endres seg veldig med årene. Å håndhilse finner jeg helt uproblematisk, men jeg synes det kan være litt ekkelt med slappe håndtrykk. Ikke minst folk som bruker håndkrem, da angrer jeg på å ha «strekket ut en hånd».

  Men jeg liker ikke lenger å klemme. Det var noe jeg gjerne gjorde tidligere, men jeg regner med det går hånd i hånd med at jeg svært sjeldent sosialiserer mer, og det føles kunstig og altfor overveldende. Tidligere i år tok jeg det faktisk opp med mamma og pappa. Fordi jeg etter besøk hos dem ofte følte meg helt tappet for krefter og overveldet. Og det kom av all skravlingen i gangen når jeg skulle gå, samt klemming. Nå har vi sluttet helt å klemme, og det er mye lettere for meg å være på besøk hos dem.

  Jeg tenker at det finnes mange ulike former for berøring, og at Aspergere kan være svært ulike. Men felles for oss alle er vel at sanseinntrykk kan bli altfor overveldende. Enten det kommer fra berøring, lyd eller lukt. Noen av oss er mer sensitive på det ene området enn det andre. Og jeg har virkelig fått erfart hvor mye sånt kan endre seg. Som kraftig medisinert tålte jeg lyder på en helt annen måte. Derimot som medisinfri er lyd det som er den største utfordringen for meg. Piping og bjeffing fra Mira, høyfrekvente lyder fra vifteanlegg og hvitevarer, mennesker som skravler langs veien utenfor hjemme mitt. Lista er lang.

  Jeg sender deg en virtuell klem, og er glad for at jeg har den muligheten. Hadde jeg møtt deg ville jeg heller gitt deg et varmt smil.

  Likt av 1 person

   1. Skjønner godt det med lukter. Litt går greit for meg, men noen er jo dynket i parfyme. Synes det ofte kan bli kvalmende og intenst. Selv har jeg sluttet helt med parfyme, fordi jeg ofte nøs når jeg tok det på. Faktisk bedre med litt svettelukt enn å lukte av et helt parfymeri! 😀

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s