bokanmeldse · Fredagsfint · Funksjonsnivå

Fredagsfint #5

Når vi kommer til verden, er det to mennesker som har skapt oss. Jeg har oppdaget foreldre til barn med autisme i media de siste ukene. To av dem er Hege Balevik (mor til Sander 16) og Kristin Bortolotti (mor til Leo 6). De to mødrene har én ting til felles: De står opp og fram for å finne løsninger som gir barna utviklingsmuligheter i stedet for begrensninger. Det er fint!

Hege kjemper en kamp for at sønnen skal få en tilrettelagt bil slik at han ikke blir så begrenset. Hege stiller opp på radio, du kan høre intervjuet her, og er i en nettartikkel på NRK der hun trygler om spesialbil etter flere nestenulykker. For at Sander skal få utvikle seg og oppleve livsverdi, trenger han å få opplevelser som andre ungdom. Skjønner ikke politikerne, Nav, lærere eller helsevesen det, undrer jeg.

Kristin, kunstneren vi kjenner fra skuespillerollen Charlotte i Hotell-Cæsar, har laget en barnebok som en protest mot legenes prognose om at sønnen aldri ville utvikle evne til empati og fantasi. I april deltok Kristin i et intervju i God Morgen Norge og jeg stusset over at leger i dagens samfunn faktisk fortsatt kommer med slike påstander som at barn med autisme ikke har slike menneskelige evner.

Da Kristin fikk høre at sønnen ikke kom til å utvikle fantasi, la hun tilrette via pappesken og boken med illustrerende tegninger for at han og søsteren kunne dra hvor de ville med den. Det er fint, genialt og å tenke ut av boksen, tenker jeg. Det er en enkel, brun pappeske som sender de små oppdagerne på reise. De drar tilbake i fortiden og urkontinetet Pangea og inn i fremtiden, slik man kan reise i nettopp fantasien. Boka fikk tittelen Den magiske pappesken og er gitt ut av Cappelen Damm forlag.

Det er nok mer en fin bok med nydelige, fotorealistiske og inspirerende tegninger enn velskrevet litteratur, men boka speiler en vanskelig livssituasjon og gjør den til noe vakkert. Fra prikk til prikk som på stjernehimmelen, kan leserene danne seg bilder og et eget eventyr i hodet sitt. Stillstanden og begrensningen Kristin kunne ha følt på, blir i stedet til et kunstverk å spinne videre på.

Foreldre til barn med autisme møter hverandre i autismeforeningen, mediesaker og litteratur. Foreldrene deler møter med de samme fordommene, som mangel på empati hos barna deres eller at barna bare lider av dårlig oppdragelse, og avslagene fra de som skal hjelpe dem, som når Sander ikke får den helt nødvendige tilpasningen av kjøretøy. Det er ikke så mye som skal til, men det er et helt regelverk som må i søkelys og forbedres og tilpasses menneskene med autismetilstand. Regelverket er per dags dato ikke tilfredsstillende eller dekkende.

Hege er begeistret for boka til Kristin, som hun mener inspirerer til å tenke nettopp muligheter! – Boken er veldig lettlest, så den burde være «pensum» for alle og ikke bare for de med spesielle behov, sier hun og jeg samtykker til fine foreldres engasjement. Jeg tenker at boka har truffet spikeren på hodet og nærmer seg barnet med autisme på en rolig og ikke overveldende måte, som kunne vært en belastning for en med autismespekterforstyrrelse.

– I dagens samfunn der det vrimler av dataspill og ipader så er dette en bok som frembringer glede, fantasi og aksept for annerledesbarna på en kjempefin og lett måte, fortsetter Hege og avslutter med at autismelitteratur ikke bare er tungt fagstoff. Det beviser Den magiske pappesken og bekrefter i all sin simpelhet at det enkle kan være det beste.

Bilde tatt ut fra Den magiske pappesken mens jeg har den på databordet mitt.

Fredagsfint er en felles spalte med Marthe fra Livets rose. Hver fredag blogger vi om noe vi synes er fint. Det kan være alt fra hverdagsgleder til bok- og filmanmeldelser, tekster eller fotografier.

Reklame

5 kommentarer om “Fredagsfint #5

  1. Dette var et fint og viktig innlegg du postet til dagens Fredagsfint. Det er godt å høre om mennesker som står opp og fram for å finne løsninger. Som min mor sa en gang: jeg velger å se løsninger og ikke problemer.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s