asperger syndrom · tilleggsvansker

Psykiske tilleggslidelser

Personer med Asperger syndrom har en økt sårbarhet for psykiske lidelser. Angstlidelser og depresjon forekommer relativt ofte, men også tvangslidelser, spiseforstyrrelser, personlighetsforstyrrelser, selvskading og psykose kjenner jeg personer på spekteret som er utsatt for.

De autistiske vanskene kan forsterkes når man rammes av tilleggslidelser, kanskje fordi vi med Asperger er mer utsatt for stress og fordi vi tar oss sammen helt til det går på helsa løs, bokstavlig talt.

Lettere til moderate depresjoner kan også være langt mer alvorlig hos personer med Asperger enn hos andre, da en autismespekterforstyrrelse både kan vanskeliggjøre behandlingen og muligheten for å mestre depresjonen på egenhånd. Alt dette er noe å tenke på når man behandler oss, både som samfunnsborgere og pasienter hvis vi havner i en slik tilstand at vi regnes som psykisk syke.

Det er altså ganske komplisert å være i behandling med en Aspergerdiagnose i bunnen. Den vil alltid være med oss, og kan ikke ses helt bortifra om man skal få til en vellykket behandling, tror jeg. I behandling er det utfordringer som å samspille sosialt med en behandler, forholde oss til endringer, kommunisere og sette ord på følelser som kjennes overveldende.

Vi må hele veien respekteres og også lære oss å akseptere vanskene vi har. Det faller nemlig ikke helt naturlig hvis man føler seg mislykket eller mindre verdig enn andre mennesker! Med tilrettelegging, kan vi mestre stress på en mer konstruktiv måte enn å bli syke. Det høres kanskje enkelt ut når jeg skriver det sånn, men jeg er et levende eksempel på å være kompleks:

Jeg er intellektuelt godt utstyrt, men mangler en del på det følelsesmessige planet og er ekstra sårbar for både andres emosjoner og ting som påvirker mine hverdagslige rutiner. Jeg takler ikke så godt å bli «forstyrret» og har blitt forstyrret og fått diagnoser med forstyrrelser i ordet. Jeg illustrerer med kristtorn som har piggene ut. Det kan gjøre vondt å stå nær meg, når jeg kjenner det smertefulle og rammes av mørket.

Reklame

2 kommentarer om “Psykiske tilleggslidelser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s