asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

En diagnose, et levesett?

Jeg undres, på om Asperger er en egen skikk. Vi skikker oss litt annerledes enn andre, hvis vi ikke spiller skuespill. Da kan vi mislike øyekontakt, foretrekke en til en eller alenetid, tråkke i salaten og oppfattes som interesserte i noe helt annet enn de andre. Vi kan vippes av pinnen av at noen kommer for sent og forvente at ting skjer på vår måte.

Men herregud så gode vi er på skuespill, alt for å passe inn. Det er kanskje også en skikk? Det å opptre som et annet menneske an man er, med andre normer og andre regler. Samfunnets forventninger. Når jeg spiller skuespill, innfrir jeg.

Jenter er spesielt gode på å late som, og blir derfor ikke alltid fanget opp av hjelpeapparatet eller skolevesenet som barn eller ungdom. Skuespillet er et faktum. Jeg kan være en klovn, bare jeg slipper å være meg.

Vi jenter er ofte heller ikke så utpreget fikserte på spesialinteresse og navigerer oss lydløst gjennom det sosiale samspillet som sjenerte, stille, flinke piker. Skuespillet gjør meg levedyktig helt til strikken ryker. Skuespillet gjør at jeg blir respektert og godtatt. Derfor føles det vondt for meg med Asperger når masken faller og maskene revner.

Når jeg ikke spiller skuespill, rakner jeg som maskene i et strikketøy. Til og med huden min rakner og må sys sammen av en lege eller en kirurg. Jeg har blant annet denne tilleggsvansken parallelt med aspergerdiagnose. Jeg er også var for uforutsigbarhet og kan slite med rutinebrudd.

Jeg kommer til å lage et eget innlegg om oss jenteaspergere. Dette er bare et hint til er mer gjennomarbeidet innlegg. Jeg er en voksen jente.

3 kommentarer om “En diagnose, et levesett?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s