asperger syndrom · tilleggsvansker

Hvis du ikke ser sola

Noen mennesker med Asperger syndrom, utvikler depresjon. Akkurat som andre mennesker, kan man få psykiske lidelser. I tillegg er det noe med det «aspiske» som gjør oss mer sårbare for nettopp den type tilleggsvansker.

Til deg som strever med depresjon, vil jeg si: Det blir bedre. Men jeg vil også si, det blir verre innimellom. Og det er da vi må bruke hverandre for det vi er verdt. Støtte hverandre, backe opp og aldri slippe taket.

Vennskap kan være vanskelig å pleie når man blir selvsentrert som man ofte er når man gjennomlever en depresjon. Da er det viktig at de rundt deg hjelper deg med å se dem – sånn at du skjønner at du ikke er alene.

Hvis du ikke ser sola eller lyset i tunnelen, kan det hende du trenger profesjonell hjelp i en periode. Noen utvikler en psykisk tilstand som trenger behandling. Du kan si fra til fastlegen, legevakten eller andre i helsevesenet.

Det er viktig at behandlingen tar høyde for utfordringene man har med Asperger i bunnen. Det er ofte mye uforutsigbarhet i helsevesenet, noe som kan gi utfordringer som får uheldige og stressende utfall. Vær derfor åpen, både om at du er trist/frustrert/deprimert og har en autismetilstand.

solaBLOGG

Reklame

4 kommentarer om “Hvis du ikke ser sola

 1. Godt skrevet, som vanlig. Selv har jeg vært veldig deprimert tidvis, og sliter nok fremdeles med det, er jeg redd. Jeg tror det kan være greit å oppsøke situasjoner som tidligere ga en glede i livet, og lære seg om igjen å sette pris på de små, små øyeblikkene med glede man tross alt fremdeles kan oppleve. Jeg har hatt langsommelige perioder der jeg syntes det var direkte vondt å møte sola, men nå syns jeg det går an igjen. Så jeg legger igjen en soltrall, igjen, til deg og leserne dine.. 🙂 Sola har riktignok snudd nå, og dagene blir kortere, men fremdeles kan vi få mange solrike dager fremover. https://www.youtube.com/watch?v=ow5Ie9bNLHc

  Og teksten er denne:

  Soltrall – Alf Prøysen

  Nå skinner sola i vinduskarmen og katta maler som aldri før.
  Den ligger langflat og kjenner varmen og er ei katte med godt humør.
  Heisann og dudliatten tei, for sola og deg og meg.

  I karmen står det ei flittig Lise med raue blomster så slank og fin.
  Det er så moro å stå og vise seg fram for sola i stasen sin.
  Heisann og dudliatten tei, for sola og deg og meg.

  Han Filiokus i kalvebingen, han danser ringdans med stor kommers.
  Nå greier’n takta i innersvingen og setter halen sin rett til værs!
  Heisann og dudliatten tei, for sola og deg og meg.

  Ja, sola skinner på hønsetrammen, så snøen bråner ved hver en vegg.
  Og høna kjenner seg rau i kammen og går mot reiret og legger egg.
  Heisann og dudliatten tei, for sola og deg og meg.

  Hu Kari traller og ler mot sola, da kommer noen i tunge sko.
  Og opp går døra og inn han Ola, så tar de springdansen begge to.
  Heisann og dudliatten tei, for sola og deg og meg.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s