asperger syndrom · tilleggsvansker

Før du sier at du har det sånn som meg

Noen mennesker, sier de har det sånn som meg og tenker sånn som meg og har de samme problemene og det samme livet. Men jeg tror ikke det er sant. Ikke fordi dere lyver, men fordi ingen mennesker er helt like.

Jeg skjønner at dere kjenner igjen noe i meg, for jeg er også et menneske. Det er menneskelig å sammenligne hverandre også, og det tror jeg vi gjør litt for mye. Det skal være lov å være seg selv med sine egne tanker og følelser, og jeg setter så stor pris på andre menneskers unike preg!

Når det er sagt, eller skrevet, som er slik jeg uttrykker meg best, tror jeg ikke man kan vite hvordan jeg har det, uten å ha gått i mine sko. Før du har prøvd å være tvangsinnlagt. Før du ikke kan håndtere en porselenskopp uten at det blir farlig. Før du har sultet deg nesten til døde. Før du har blitt behandlet med makt og belter. Før du har vært et misfoster i andres øyne. Før du har blitt kjeftet på for å ikke være frisk og alt du har ønsket er å være som alle andre.

Når man har vært gjennom alle disse litt kjipe og farlige følelsene kan vi snakke om at en kjenner seg igjen i meg. Men helst vil jeg at du skal få slippe min bagasje for å føle, derfor skriver jeg. Bagasjen min er som en stappfull nisse-sekk. Men sekken min har gleder i seg også,og vi kan jo uttrykket nissen følger med på lasset. Da mener vi det ofte negativt, men jeg vil sette to streker under det positive.

Nå kommer jeg nemlig til livets lyse sider og den boblende gleden jeg kjenner. Den teller også med, hvis du skal si du sier du har deg sånn som meg. Du må ha evnen til å se lyset i mørket. Til å fotografere døde ting og gjøre dem levende. Til å le så du nesten gråter når du er sammen med de nærmeste. Til å kjenne omsorgen fra de du elsker som helt unik og altomfattende. Til å verdsette mennesker akkurat som de er. Til å skrive så andre kjenner seg igjen, uten å tro at de er like som deg.

Dette innlegget er til det unike i hvert menneske, særpreget – Det at vi trenger alle sammen for et godt fellesskap. Det tror jeg du skjønner, og kjenner igjen og kanskje føler litt på at nå har jeg det sånn som «Aspergerinformator». Ønsket om å ha en betydning, utgjøre en forskjell. Gledelig jul alle sammen. Ta vare på hverandre, alle er spesielle og har verdi. La oss gi hverandre livskvalitet og verdsette oss selv i år.

En kommentar om “Før du sier at du har det sånn som meg

  1. Nydelig skrevet, og så sant som det er sagt! Rettere sagt, skrevet. Når jeg skriver at jeg kan kjenne meg igjen i noe av det du skriver om, så er det aldri for å underkjenne hvordan du har det. Fra min side handler det da mer om å dele opplevelser som vi kanskje har litt felles. Selv om jeg jo vet at jeg aldri i verden kan vite hvordan nettopp du har det, på godt og vondt. Selv har jeg følt meg litt nummen, følelsesmessig sett, i en del år allerede. Men kan allikevel føle både glede og smerte, heldigvis. Noen ganger på overveldende vis. Vi får være som vi er! ❤

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s