Hverdag

Litterær oppsummering 2018

Jeg oppsummerer leseåret 2018 sammen med noen linjer om musikk jeg hørte på i samme periode. Kanskje har jeg lest en bok du har gått og tenkt på, eller så har vi kanskje lest samme boken og kan dele erfaringer? Jeg har anmeldt en del bøker i år, noe som gjør lesningen ekstra meningsfull og givende for meg.

8582881378_cc28c5cc38_z
Januar: Jeg leste diktsamlingen «Rystet speil» av Søren Ulrik Thomsen. Jeg måtte gi opp «Stille nå» av Anders Lunde, fordi det krevde mer konsentrasjon enn dette anorektiske aspergerhodet hadde til overs. Jeg koste meg med ungdomsromanen «Ingen sover trygt i natt» av Mari Moen Holsve. Jeg hørte på musikk via Spotify og YouTube store deler av døgnet. Det gikk i spillelister med alt fra svenske ballader til break-up-songs. Jeg hørte på Trygve Skaug (som jeg hører på og minnes konserten i mai), Trang Fødsel (etter å ha sett Hans Petter i Hver gang vi møtes 20. januar) og Amy Whinehouse (jeg så filmen om henne om igjen). Jeg var helt hekta på en Trygve-låt som het «Elsk meg som du gjør.» Det er en oversatt (av Trygve) coverlåt av Ellie Goulding.

Februar var skriblerienes far. Jeg produserte flere kreative tekster og sendte inn noen til litteraturtidsskrifter. Jeg ble ivrig etter å lese, nesten sulten og tørst på enhver litteratur der ute. Jeg leste fra perm til perm, før jeg begynte å lete på Kindle etter e-bøker jeg kanskje ville lese. Men først fra perm til perm. Jeg har lest «Den klossete gutten» av Keit Stuart (oversatt av Harald Haug) om Sam på åtte med autisme og faren Alex som blir separert og mister jobben i alt kaoset og veien tilbake igjen via et dataspill. Jeg leste «Apetrynet» av Atle Hansen, en barnebok for store barn om erting, digital mobbing, samhold, venner og forelskelse. Jeg leste diktsamlingen «Et sted starter minnene» av Stine Johanne Dåbakk, tre ganger. Jeg leste også diktsamlingen «Krigeren på fanget» av Hege Woxen. Jeg leste novellen «Ingenting om kjærlighet», den første novellen i novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden,» en novellesamling om kjærlighet. Jeg leste også første essay i samlingen til Siri Hustvedt, «Kvinne ser på menn som ser på kvinner». Jeg leste Anne B. Ragde «Livets fem på topp.» I musikk gikk det i mye på norsk, inkludert alle artistene som var med i sesong sju av Hver gang vi møtes. Jeg har hørt pianomusikk hos YouTube for spedbarn eller meditasjon, uten å være verken skrikerunge eller mediterende.

Mars og Ylvis! Jeg koste meg med «Stories from Norway» på TVNorge, og fant til min store glede alle låtene på Spotify. Men jeg skal begynne med å skrive hva jeg har lest, det var bare et lite gledeshyl. Jeg leste ferdig romanen «En dag» av David Nicholls, oversatt av Nina Aspen. Jeg leste romanen «Ensom planet» av Birgit Alm og skrev en bokanmeldelse om at døden er en del av fortsettelsen.Jeg leste «Kjære verden» av Bana Alabed, sjuåringen som ville ha fred i Syria. Jeg anmeldte den praktboka også, en påkostet roman med fargebilder og stive permer, fra et fattig, bomberammet strøk – og ble med det fast anmelder i Voks tidsskrift.

April og norske viser. Jeg hørte mye på det. Også var jeg innom gamle sanger jeg hørte på før, for eksempel Matchbox twenty Unwell og Shania Twain, fordi hun ble intervjuet i God kveld, Norge. Joni Mitchell, Roxette og Lisa Nilsson. Det gikk i radio, Spotify og YouTube. Jeg drømte meg bort i musikken og bøkene. Jeg leste «Korte meisterverk» av Gaute M. Sortland, «Hundemanuskripta» av Jon Fosse, «Jenta i veggen» av Lena Lindahl og Miss av Synne Sun Løe

Mai: Oppdaget at jeg kan høre Nitimen som podcast og gjorde det. Lest: «Reparere de levende» av Maylis De Kerangal, «Huset på prærien» av Tora Seljebø, «Sorg er den greia med fjær» av Max Porter, «Stille, stille, stille» av Synne Sun Løe, «Avdeling for grublerier» av Jenny Offill, diktsamlingen «Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt» av Ingvild Lothe, «Leilighetsdikt for hjemløse» av Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg, «Det er ikke så farlig med meg» av Jenny Jägerfeld. Så gikk NRK ut i streik og jeg fikk ikkke hørt nitimen på en stund. Leste videre: «Jeg er så jævla easygoing» av Jenny Jägerfeld, diktsamlingen «Tjue» av Sarah Selmer, diktsamlingen «Anna og Frank» av Gro Dahle, Diktsamlingen «Fitta og havet – Du lyg (det er løgn)» av Maja Anette Fønes Monsen, romanen «Syngja» av Lars Amund Vaage, diktene «Soloppgang i Nord» av Siri Amalie Oftestad, «Å spise blomster til frokost» av Synne Sun Løes, «Tilstrekkelig vakkert» av Synne Sun Løes, diktsamlingen «Retiro» av Sarah Selmer, diktsamlingen «Levepistolen» av Hege Susanne Bergan og Mari Oseland sin diktsamling «Oss», nitimen er forresten tilbake, og til slutt «Kvelande kjærleik» av Elena Ferrante fullført på månedens siste dag. Og så avsluttet jeg kvelden med diktsamlingen «Sitt hos meg» av Kristian Bergquist.

Juni, åpner måneden med å sitte i sola og høre på Sommerhits 2018 på Spotify og lese diktsamlingen «Ild til oss» av Kristian, romanen «Harehjerte» av Ingrid Melfald Hafredal, «Så faller jeg» av Rebecca Wekselsen, «Omveier» av Ingrid Melfald Hafredal, diktsamlingen «Store, ferske hjerter» av Siri Amalie Oftestad, «Eg snakkar om det heile tida» av Camara Lundestad Joof, «Ikkje vær redd sånne som meg,» av Sumaya Jirde Ali, Homoflokar av Kristin Fridtun.

Juli leste jeg lite, kanskje var jeg på sommerferie fra ordene? Jeg kom gjennom «Kvar ein fugl» ac Hilde Myklebust som jeg anmeldte for VOKS og begynte på «Trollhare», kommer nærmere tilbake til sistnevnte i Agust. Hørt mye på Sommerhits 2018 samt mye god, gammel, norsk musikk.

August: Jeg leste «Loop» av Gro Dahle, hoppet, og satt, og smilte og leste og levde og døde nesten litt da boka tok slutt. Jeg leste ferdig «Trollhare» av Immanuel Brändemo. Jeg har lest og anmeldt boka «Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake: Carls bok» av Naja Marie Aidts. Jeg leste diktsamlingen «Gull i grusen» av Rebecca Kjelland. Jeg leste «De opplyste» av Øystein Stene, den mest spennende boka jeg har lest i år.

September: Leste ferdig «Første kjærlighet, siste olje» av Ian McEwan. Jeg leste «Ellers er jeg ikke noe menneske» av Agnar Lirhus.  Jeg leste diktsamlingen «Soloppgang i Nord» av Siri Amalie Oftestad om igjen. Jeg leste «Når livet er kjipt En håndbok for unge folk» av Oda Rygh, og «Skikade» av Shaun Tan som er utrolig vakker komponert tekst på illustrasjoner. 

Oktober: Hører på Freddy Kalas Jovial. Leste «Om å skrive» av Patti Smith, «Psykehus» av Drea Karlsen, «Elsk meg» av Sophie Elise, «Plastpinner» av Lise Knudsen, «Kongonotatene» av Nikolaj Frebenius. 

November: «Vegetarianeren» av Han Kang som jeg begynte på i oktober. «Brev til Noreg» av Mona Ibrahim Ahmed og Hilde Sandvik.

Desember: «Drømmesvart» av Lise Myhre og «Else går til psykolog» av Else Kåss Furuseth. PDA: ekstrem kravavvisning av Torill Fjæran-Granum og Caroline Engh Persson. «Snøsøsteren» av Maja Lunde, vakkert illustrert av Lisa Aisato. Julemusikk på øret. Takk for et godt bokår!

Reklame

3 kommentarer om “Litterær oppsummering 2018

  1. Takk for god oppsummering. Mye spennende du har lest.
    Vil du kunne lage en oppsummering av hva du har sett på TV av serier ol som du synes er bra?

    Takk for året som har gått med alt du deler med oss.
    Mvh Elin

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s