asperger syndrom · bokanmeldse · Hverdag

Å bo med Asperger – en brukerveiledning

Jeg fikk tilsendt et hefte fra Spiss forlag, «Mitt eget hjem» (anmeldereksemplar). Forlaget har laget og utarbeidet en oversikt over alt som kan være nyttig å tenke på når vi flytter for oss selv. Heftet har særlig ungdom og unge voksne med Asperger syndrom og høytfungerende autisme som målgruppe, selv om den også passer for andre. Selv om noen av oss på spekteret trenger litt hjelp i hverdagen i perioder, kan man fungere i bolig – med eller uten ekstra bistand.

En viktig ting å tenke på når man får ansvar for sitt eget hjem, er økonomi og husarbeid. Alt dette som var så automatisert for foreldrene våre slik at vi ikke ofret det en tanke, blir plutselig små utfordringer vi må deale med. Og vet du hva? For meg, vokser slike små ting seg fryktelig store. Jeg blir så livredd for å ikke ha nok penger.

Heftet viser oss hvordan vi kan sette opp en oversikt over utgiftene våre, slik at pengene strekker til det som er nødvendig og vi står igjen med litt vi kan for eksempel bruke på interessene våre. Jeg forsøker å spare til et nytt kamera.

Jeg liker godt å få ting gjort. Det er nyttig å skrive lister og krysse av det man har fått gjort. Det gir følelse av mestring. Jeg har blitt godt til å ringe partene som jobber med meg og å ta kontakt når det gjelder praktiske ting som ikke er korrekte, spesielt økonomisk. Siden økonomi er en stressfaktor for meg, prøver jeg å holde god oversikt over hva jeg må betale for, samt når.

Til forskjell fra en del andre mennesker, er vi med Asperger ekstra sårbare i overgangsfaser. Derfor kan det være godt å støtte seg til et sett «regler» av en guide, som tenker på alt som blir annerledes. Som tar høyde for utfordringene i hverdagen og viser vei til å mestre dem.

Aspergerspesialisten (psykolog) jeg hadde tidligere, lærte meg at det tar cirka seks måneder å venne seg til en overgang før man fungerer slik det er ment man skal der. Det trøster jeg meg på når jeg sliter litt. Heftet var en god støttespiller i startgropa. Jeg har den i tankene når jeg gjør rent og tar ansvar for eget hjem. Teksten fortsetter under bildet.

Screenshot 2019-02-21 at 14.17.02

Kort oppsummert er hefte en pekepinn på livet som huseier eller leietaker. Det er skrevet spesielt til de som tenker på å flytte hjemmefra, samt til de som allerede har gjort det.Tema som tas opp i heftet er:

 • Forberedelser til å flytte for seg selv
 • Valg av boform
 • Å skaffe seg bolig
 • Renhold
 • Matstell
 • Økonomi
 • Å få besøk
 • Å reise bort

Takk for tipsene. Det er godt å få boformen på stell.

7 kommentarer om “Å bo med Asperger – en brukerveiledning

 1. God kveld 🙂 Veldig bra skrevet, men generelt har jeg noen personlige innspill. Noen av dem er på et litt generelt basis. Jeg tenker da først og fremst på diagnoser. Ofte får jeg følelsen av at «diagnoser former mennesket», hvis du skjønner. Det er jo ikke sånn at vi ER diagnosen vår. Vi er alle forskjellige. Det jeg synes er litt skummelt med diagnoser, er at man blir satt i en bås. «Hvis man har den diagnosen, så er man sånn og sånn, og liker ikke sånt og sånt osv», men det er jo ikke tilfellet?

  Jeg har jobbet både som vekter, assistent i hjemmesykepleien osv; Hvor det er viktig å forstå og ikke minst kunne lese andre mennesker. Mens på youtube er det videoer som fremstiller folk med Asperger som nærmest blinde når det gjelder andre menneskers ansiktsuttrykk. Eller at man ikke forstår andres kroppspråk osv. Personlig kan jeg bli litt provosert av slike videoer og generaliserende påstander, for èn «Aspie» er ikke som en annen «Aspie». Det er greit nok at det selvsagt finnes fellestrekk, men ja, du skjønner sikkert hva jeg mener.

  Jeg har selv denne diagnosen, men opplevde i mange år at livet mitt endte på skråplanet av helt andre grunner, som alkohol blant annet.

  Når alt dette er sagt, håper ikke jeg du tolker dette som kritikk rettet mot bloggen din. Tvert imot. Men jeg snakker generelt ut ifra det jeg leser og hører om Asperger, generelt og helhetlig sett.

  Likt av 1 person

  1. Takk for innspill. Jeg er også enig med deg. Som jeg sa i går, kan fordommer og andres tanker om diagnosen gi dårlig selvbilde uten at diagnosetrekket egentlig gjelder en selv. Vi er alle forskjellige, og det forsøker jeg å få frem, med alle styrkene og gledene jeg også opplever. God uke ønskes deg!

   Likt av 1 person

 2. Bestiller nok heftet imorgen. Har bodd alene siden 2008, fikk diagnose i 2013. Husarbeidet er vel det som det er vanskeligst å få rutine på for min del (begynner å gå greit med klesvasken…)

  Likt av 1 person

 3. Hei. Så fint at du deler. Denne tror jeg at jeg må skaffe meg, selv om det er over to år siden min datter flyttet for seg selv. Kan være lurt å vise til personalet som jobber med henne. Ikke alltid de forstår. Har vært borti samme forfatter fra Spiss tidligere, og de bøkene/heftene har vært veldig bra.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s