asperger syndrom · sosialt

Å trekke seg tilbake (velge det antisosiale)

Jeg har Asperger syndrom, og oppdaget et trekk ved meg selv jeg ikke har tenkt så mye over før. Dette med å trekke seg tilbake, hjem, isolere – også når jeg KUNNE kost meg sosialt. Altså velge bort det sosiale. Jeg var på fotokurset jeg har skrevet en del om, og i stedet for å klare å gå rundt som de andre og mingle og fotografere, hamstret jeg objektet og dro hjem for å fotografere i fred en annen dag.

Det er ikke det at jeg ikke hadde muligheten til å ha en fin stund, men at jeg valgte den bort. Jeg mestret ikke å skulle stå i det, med de andre. Jeg måtte få med meg ideene trygt hjem og isolert fotografere med selvet mitt i behold – med et skall mellom meg og den ytre verden. Jeg klarer ikke være sosial med de andre, selv om forholdene lå til rette for hyggelig fotografering med likesinnede (fotointeresserte).

Jeg valgte altså det antisosiale der jeg kunne hatt mulighet til å få meg bekjentskaper og kanskje venner, eller i det minste en sosial time sammen med andre mennesker, drevet av felles interesse. Men det var og er for mye for meg. Jeg hamstrer og samler og gjemmer meg etterpå. Som om jeg skulle vært en annen rase enn disse sosiale «dyrene» som yret rundt som insekter rundt blomster (og andre makromotiv.) Teksten fortsetter under mitt søkende bilde.

seekingBLOGG.jpg

Dette var slik jeg ser det en blanding av å trekke seg tilbake og isolere seg, og å fokusere på andre ting enn mennesker som det verdifulle. Jeg blir opphengt i utstyr og vil ha det beste. Jeg er ikke sosialt tilbakestående, men litt reservert og utilpass sammen med andre. Jeg håper likevel, at jeg ikke skremmer vekk nytt bekjentskap gjennom nett som jeg våget å møte, til min glede. Jeg må bare ha overskuddet og den rette innstillingen.

Alt dette minner meg litt om barndommen, da jeg en gang stjal knapper i barnehagen for å kose meg med dem hjemme, til foreldres sjokk og vantro. Knappene ble levert tilbake, og jeg fryktet jeg skulle bli tyv som voksen. Den angsten, stemte litt. Jeg lever ikke sosialt akseptert, i grunn. Men jeg prøver å tilpasse meg de sosiale reglene, både de skriftlige og de «usynlige» sosiale kodene. Men, etter et par timer med (foto)foredrag gjemmer jeg meg lett som et sosialt utskudd og einstøing, isolert og adskilt fra andre mennesker. (Forsøker i alle fall, innenfor de rammene jeg må leve under som jo forutsetter personal «tilsammens» med meg.)

3 kommentarer om “Å trekke seg tilbake (velge det antisosiale)

  1. Kan du lage en komplett liste over alle de sosiale reglene og «usynlige» kodene du refererer til i siste avsnitt, og forklare hvorfor det er så viktig å følge dem?

    Liker

    1. Tenkte på det med å ikke stjele eller hamstre, i dette innlegget, og å smelte sammen og konversere, men kan sikkert lage en liste siden i et eget innlegg. Viktigheten av å følge varierer, også fordi hva son er rett og galt i verden er varierende. Ønsker deg en god natt.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s