anoreksia nevrosa · samfunn

Kroppspress

Det har vært mye om kroppspress i media de siste dagene. Det har vært fra Kors på halsen som har fått mange meldinger fra unge mennesker som lurer på om de er feite. Hver fjerde henvendelse på samtaletjenesten i vår- og sommermånedene kommer fra barn og unge som ikke er fornøyde med eget utseende og opplever kroppspress, informerer Røde kors.

Jeg synes det er trist. At hvordan kroppen ser ut på badevekta skal bety mer enn hvordan den fungerer. Men samtidig, må jeg si, at for meg er ikke anoreksien et resultat av kroppspresset men noe som kommer innenfra. Det å leve i sitt eget kaos, slite med sine egne tanker og følelser, bale med selvmordstanker og et behov for å være liten, ja minst mulig. Vi snakker altså om et komplekst bilde av kropper som forsøker å tilpasse seg.

I en gruppe på facebook, fikk jeg invitasjon til å bli med i ei gruppe for de som er lei av kroppspress. Jeg tenker, at det er fint, at det blir satt ord på problemet så tør kanskje flere å snakke om det og kanskje være stolt av kroppen de har. For vi har bare én kropp, og jeg er ikke så snill og grei med min.

Men apropos snill og grei, så er det med å lage seg en kropp man tror andre vil respektere bedre, ofte et tegn på flink pike-, eller gutt, syndromet. Men tro meg, du kan være naturlig og likevel vakker, akkurat som en svane.

2 kommentarer om “Kroppspress

  1. Kroppspress (og andre former for sosialt press) er ikke noe abstrakt konsept, det er en konkret aktivitet som utøves _av_ noen _mot_ noen. Å skylde på media løser ikke problemet. Å lage enda flere ekkokamre løser ikke problemet. Det eneste som løser problemet er direkte konfrontasjon av de enkeltindividene som utøver presset.

    Likt av 1 person

    1. Det har du helt rett i. Å skylde på media er for enkelt. Det er også media som tar opp problemet disse dagene, i nyhetssendinger. Konfrontasjon har de også prøvd seg på, mot enkeltpersoner som viser kroppene på Instagram.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s