asperger syndrom · tilleggsvansker

Ekstrem kravavisning på autismespekteret (PDA)

I dag skal jeg skrive om noe som preger meg, selv om jeg ikke har diagnosen PDA, en diagnose som heller ikke finnes på norsk enda, pathological demand avoidance.

Jeg fant en veldig illustrerende artikkel om dette, som du kan lese her (engelsk), før du fortsetter å lese min tekst.

Dette med PDA er en tanke jeg har avvist og fornektet – det gjelder ikke meg. Et fenomen som ikke angikk meg enkelt forklart. Men så ser jeg at jeg stadig blokker ut og avviser når det stilles krav til meg.

Jeg klarer ikke gjøre ting jeg har lyst til heller, hvis det stilles krav eller forventning om det. I artikkelen jeg linket til, er det en illustrasjon der ungdommen ikke vil ha kake når hun blir tilbudt det – selv om hun synes kake er godt. Å gjøre ting føles så vondt at man faktisk unngår dem. På samme måte klarer ikke jeg å vise frem bildene mine, selv om jeg elsker å vise frem, hvis jeg blir spurt. Jeg må finne lysten i meg selv og ikke i menneskene rundt meg. Jeg sier nei demonstrativt og kan virke vanskelig å kommunisere og samhandle med.

Som barn og ungdom, var dette et stort problem som jeg skjulte gjennom å gjøre lekser – tildekke og glatte over det jeg unngikk fordi det var så vanskelig og vondt å umulig i klasseromssituasjon. Jeg klarte ikke gjøre ting på skolen mens læreren så på meg. Jeg stivnet. Dette resulterte i at jeg hadde mange timer skolearbeid hjemme. Der ingen forventet noe, ingen så på og ingen krevde. Jeg var god nok.

Hvorfor jeg skriver om PDA nå, dette fenomenet som ofte rammer personer på autismespekteret, er noe jeg støter på daglig når venner og bekjente spør meg om noe. De forventer svar! Og jeg klarer ikke svare. Jeg blokker ut og får det kjempevanskelig og vondt bare noen spør meg hvordan jeg har det. Det virkelig toppet seg, da jeg fikk en mail som begynte slik: «Skriv en mail til meg, da. Få høre hvordan dagen din er.»

Påfølgende satt jeg i flere timer og skrev mail, som jeg slettet gang på gang. Mange av ordene var aggressive, for hvordan kunne han utsette meg for dette ubehaget? Det ble ikke sendt noen mail den dagen og jeg følte jeg hadde kastet bort tid og kjente meg hjelpesløs og ensom. Jeg vil jo egentlig svare og skrive Mail og fortelle om dagen min. Egentlig. Dette er ikke noe jeg har valgt, men noe som har forfulgt meg likevel. Pathological demand avoidance.

2 kommentarer om “Ekstrem kravavisning på autismespekteret (PDA)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s