asperger syndrom · Funksjonsnivå

Regulere stemmestyrken

Kommunikasjon er et stadig aktuelt tema, der jeg også er opptatt av mitt ansvar i kommunikasjonen. Det er ikke så enkelt som at andre må tilpasse seg de vanskene noen av oss med Asperger står ovenfor.

Det handler om å kommunisere på en presis måte begge parter forstår. En del «aspergere» sliter med å regulere stemmestyrken, og det blir fokuset mitt i dette innlegget. Andre kommunikasjonsproblemer, vil jeg drøfte senere.

Jeg snakker ofte for lavt. Det gjør at ikke alle oppfatter hva jeg har å fortelle, si, utrykke og mene. Da må jeg tåle at noen ber meg snakke høyere, uten å bli sint fordi det kjennes sårbart for meg.

Grunnen til at det er sårbart, er nok fordi jeg opplevde mobbing rundt å være lavmælt og stille i klasseromssituasjon som barn. De andre hørte meg ikke. Men det er heller ikke ålreit å skrike til de man snakker med, som andre igjen kan slite med – spesielt om de er ivrige, kanskje de snakker om særinteressen sin og ikke klarer å stoppe.

Det handler mye om å være brobygger og å finne en balansegang. Et felt der man blir hørt, men ikke overhøvler noen. Det jobber jeg med hver eneste dag. Det handler altså om å fungere i samspill med andre, i en stadig pågående kommunikasjon. Vi mennesker kommuniserer nesten hele tiden – bevisst og ubevisst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s