samfunn · sosialt

Å kle av seg sine følelser

Noen av oss med Asperger syndrom/høytfungerende autisme, er sårbare. Med en slags økt sårbarhet. Vi liker ofte ikke forandringer, det uvisse, og noen utvikler angst, det være seg generell eller sosial angst. Jeg er selv litt engstelig, men også veldig modig. Og noen ganger, for å deale med verden og holde ut, trenger man å legge bort følelsene sine litt og bare handle. Slik at man får ting gjort i stedet for å gruble og bekymre seg og prokrastinere. Innlegget fortsetter under bildet.

Jeg kommer meg til behandling hver uke, selv om det krever et tilstedeværelse og forutsetter en konfrontasjon med det jeg kjenner på. Jeg må fortelle hva jeg tenker, og det er ikke alltid tankene og følelsene mine blir forstått. Da prøver jeg å ikke ta det personlig, og heller tenke at det er deres problem at de ikke forstår. Det er jo riktignok jeg som er annerledes, men det blir ikke bedre av at jeg bebreider meg selv. Jeg bebreider heller ikke de uforstående, for det er heller ikke konstruktivt. Jeg holder meg til fakta, at vi har ulik oppfatning, og prøver å samarbeide på tross av det delte verdisynet. Innlegget fortsetter under bildet.

Det handler også om å sitte «naken» sammen med psykiateren. Våge å kle av seg fasaden og slippe følelsene ut, i rette fora. Det er disse ekstreme emosjonene mine, som personalet ber meg jobbe med. Finne alternative strategier. Men det er ikke så lett som det kanskje høres ut, i praksis. Men handler man bare på følelser og ikke fornuft, blir det vanskelig for andre å forholde seg til meg. Man må ha en slik profesjonell væremåte utad, uten å ha følelsen utenpå kroppen som klær. Det må jeg øve meg på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s