Hverdag · sosialt

Obs – jeg sa feil

Jeg var sosial for noen dager siden, og ble spurt «Går det bra» da jeg møtte den andre personen. Jeg fortalte litt om at det var en vanskelig dag. Dagen etter, satt jeg med en bok om sosiale regler utgitt på Spiss forlag, og der stod det:

«Når du treffer noen og de sier «hei, hvordan går det?» eller lignende, er det lurt å svare «bra» eller «fint – og du?» Dette er bare en annen måte å hilse på, de lurer ikke på hvordan du egentlig har det.»

s. 110 i boka Sånn gjør vi det her av Torill Fjæran-Granum & Ellen Ekevik

Det fikk meg til å tenke på at det kanskje var litt feil svar jeg kom med, hvis det bare var ment som et hei. Jeg tok spørsmålet bokstavelig, og selv om jeg pyntet litt på sannheten, altså ikke utbroderer om det vanskelige, var jeg jo ærlig på at det var en vanskelig dag.

Mange med Asperger eller høytfungerende autisme, tar spørsmål bokstavlig og svarer etter beste evne, åpent og ærlig. Men er «vi» feil, sånn i samfunnet, siden vi ikke automatisk forstår at det ikke var ment som et spørsmål? Jeg kjente meg litt dum da jeg oppdaget den sosiale reglen etterpå, men man lærer så lenge man lever. Og jeg vet egentlig ikke om jeg vil lære akkurat denne regelen, for jeg ønsker at folk skal svare meg og føle de kan si til meg hvordan de har det – slik jeg i noen tilfeller gjør når jeg får et slikt spørsmål.

Reklame

3 kommentarer om “Obs – jeg sa feil

  1. Jeg er aldeles helt nevrotypisk, men synes dette er en dårlig sosial regel. Spør du noen om hvordan det går, må man bare tåle å høre at det ikke går så bra. Jeg har hatt mange perioder i livet med stort strev. Da har jeg ofte møtt dette spørsmålet med: «Hvor mye tid har du?», fulgt av et skjevt smil. Da har jeg tross alt gitt vedkommende muligheten til å slippe unna utgreiinga mi 🙂

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s