asperger syndrom · Funksjonsnivå

Stemningsskifter

Mange med autisme, kan synes å skifte i stemning har jeg lest. Jeg tror det kan vise seg for eksempel når vi snakker om det vi interesserer oss for så å møte «vanlig» sosialisering. Fra å være komfortabel, kan vi virke utilpasse og stressede.

Et annet sted/situsjon man kan se skiftet, er når vi går fra å fungere ok ved forutsigbare rammer, til å kollapse når noe uforutsett hender, særlig hvis det er på en uheldig måte.

Dette med en uheldig måte er et viktig stikkord. Litt tilrettelegging og informasjonsflyt kan nemlig gjøre rutinebrudd mer smertefrie. Får jeg vite at noe må endres i dag, og kanskje også hvorfor, er det enklere enn hvis noe bare uteblir uten at informasjonen har vært tilstrekkelig.

Videre om stemningsskifte i meg i de ulike omgivelsene jeg er i. Fra å tilsynelatende pusle med interessene mine og se ut til å ha det ok, kan jeg bli lei lei, trist og fortvilet hvis noe endrer seg i omgivelsene mine mens jeg holder på.

Slik endring kan være noe så «lite» som at personalet setter på mer lys. Tidspunktet er uforutsigbart og jeg har ikke lov til å sette ned foten, for de har visst i følge HMS rett på gode arbeidsvilkår. Det får meg rett og slett ut av balanse, da det er jeg som betaler strømregningen og de som tvinger meg til å forbruke. Dette forstår ikke andre, så for dem virker det som et merkelig stemningsskifte når jeg blir fortvilet og sint. Jeg blir bare så innmari usikker når jeg ikke er i balanse, selv om det økonomiske er en bitte liten bagatell, egentlig. Det handler om å ikke ha kontroll i eget liv.

Så det går fra fullt lys til stummende mørke, som en komiker med bipolar lidelse så fint beskrev det en gang, også i bokform. Jeg går fra høy oppe med de nærmeste og spesialinteressene mine, til å bli lei meg og fortvilet når jeg blir fanget i meg selv igjen. Jeg føler det er litt det som er autisme! Å være fokusert i den ene stunden og inni selvet den andre, som en vekselstrøm.

Reklame

En kommentar om “Stemningsskifter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s