asperger syndrom · tilleggsvansker

På min vei – helt grønn eller veldig erfaren

To streker er to armer er to som strekker seg mot deg. Vi hilser, uten å ta hverandre i hendene (korona). Det er fredag og kontaktpersonen for dagen hilser på meg.

Jeg møter mange. Mange møter meg. De har sett noen som ligner, og likevel ikke. Min kombinasjon er litt spesiell, samtidig som alle mennesker er unike og hver og en må møtes som det individet det er.

Og når de møter meg, møter de noen ganger en som ikke vil bli møtt. Jeg kan noen ganger reagere med avvisning når jeg blir «sett», fordi jeg trenger å være usynlig. Særlig når det gjelder maten.

Likevel vekker mitt rigide matsystem oppmerksomhet. Jeg spiser ikke den samme frokosten som de andre. Jeg har ernæring fra apoteket i kjøleskapet til de sykehusansatte. Da er det så viktig at de ikke lar seg prege av det, og bare gir meg det jeg skal ha nøytralt – uten å spørre om det er godt for eksempel. Godt ville være forbudt.

Det er en vanskelig balansegang å slå følge med meg: Å kunne gi meg hjelp, uten å gi meg følelsen av å være overvåket eller at jeg er en stor belastning. En som får noe hun ikke fortjener. Jeg føler så lett det. Jeg blir lett om man teller i kilo men tung i sinnsstemning.

Mange i helsevesenet har sett anorektikere, de har møtt personer med Asperger syndrom, de har møtt selvskadere – men når noen har alt i et sammensurium blir det ofte vanskelig å vite hva man skal snakke til for å nå frem. Antar jeg. Jeg selv er også veldig dratt i mitt eget kaos og selvbilde. Jeg kan føle meg verdig og uverdig. Dum og smart. Vellykket og mislykket.

Jeg håper vi kan begynne å lykkes. Både hver for oss og sammen. For jeg vil ikke være en som gjør dagene til de som har det bedre enn meg, kjip, fordi de må forholde seg til mine nedturer. Derfor håper jeg dere får nok tid uten meg, egentid, fritid, livsglede på egenhånd. Men som noen jeg er glad i så fint sa en gang, det er prisen for å være glad i noen. At man blir lei seg når den har det vondt.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s