asperger syndrom · samfunn

Vi i verden (Verdens autismedag 2021)

2. april er verdens autismedag (World Autisme Awarness Day), offisielt kalt FN-dagen for bevissthet rundt autisme. Det er en internasjonalt anerkjent FN-dag. Den ble vedtatt i 2007 og markert første gang 2. april 2008. Dagen markeres i FN sitt hovedkontor i New York og FNs medlemsland oppfordres til å gjøre tiltak og markeringer. også foreninger og organisasjoner har innført egne markeringer 2. april. Verdens autismedag assosieres ofte med fargen blått og en av de mest kjente markeringene er «Light It Up Blue» kampanjen. Der lyses kjente bygg opp med blått lys for å markere sin støtte. Hensikten med dagen er å øke bevisstheten rundt autisme/autismespekterdiagnoser. Jeg har Asperger, som er en diagnose på autismespekteret, og blir med på markeringen med å lage dette lille innlegget i anledning dagen.

Autismespekteret rommer et mangfold
av ulike mennesker, med en del utfordrende egenskaper om noen ganger krever tilrettelegging. En del fanges opp som svært små, noen i barnehagen, andre i skolen og noen kan leve med utfordringene sine uten at det blir forstått at det er akkurat autisme som ligger i bunn for den tilstanden man er i – som jeg gjorde. Jeg vikk andre diagnoser i helsevesenet og psykiatrien, og opplevde mye som traumatisk. Nå prøver jeg å leve med diagnosen i stedet for å dø av mistilpasning og følelsen av dette. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Vi har ofte et unikt og fint perspektiv på livet også, vi er ikke bare triste skjebner. Vi har en annen måte å oppfatte på, som kan berike andre. Det gleder meg stort! Og det er nok dette med å være en observatør og ha blikk og sans for detaljer, som har gitt meg muligheten til å uttrykke meg i denne bloggen. Jeg er et skrivende vesen og jeg fotograferer noe av det jeg ser i omgivelsene mine, smått som stort, zoom inn, zoom ut. Jeg er også pålitelig, så du kan regne med meg – og jeg er ganske trofast mot interessene mine.

I dagens samfunn,
er det ofte store utskiftninger og et hurtig tempo. Mange på autismespekteret trenger en forutsigbar hverdag. Det kan det være vanskelig å gi oss. Alle er heller ikke tålmodige – det være seg lærere, helsepersonell eller folk man bare ønsker å bli kjent med – som man må være om man skal få oppleve at jeg blir trygg og blomstrer opp. Og det er det jeg vil si med dette innlegget, at med litt tilpasning kombinert med en porsjon tålmodighet kan vi være en del av verden. Jeg tror på et inkluderende samfunn, men kjenner stadig på at det ikke er takhøyde eller oppmerksomhet nok rundt min situasjon til at jeg kan få lov å leve mitt liv. Det gjør vondt, og jeg skammer meg ofte over min egen person.

Det kan alle være med på å gjøre noe med. Det handler om en holdningsendring og et godt menneskesyn kombinert. Se hverandre, tillate at vi er ulike. Noe som er en bagatell for «normale» kan føles veldig stort for meg, og velte meg totalt. Da trenger jeg ikke kjeft eller bebreidelse, men forståelse og aksept – og kanskje klarer jeg da å vende meg til dette store og leve med det på en mer adekvat måte. Og går det ikke, så vit at jeg har prøvd og at jeg er takknemlig for at du prøvde å gjøre livet mitt mer overkommelig og håndterbart.

Håndterbart er et viktig ord
når man snakker om å leve med autisme/Asperger. Jeg forventer ikke en dans på roser, og jeg vil heller ikke love noen superstor progresjon. Det handler om å godta livet mitt slik det er, og gjøre det beste utav det for meg. Så lenge jeg kommer meg gjennom dagene uten altfor store skader og fall, slik at det er mulig for andre og stå i situasjonen, er det et ålreit kompromiss. Det må ikke gå over styr, men det kan heller ikke alltid være helt A4. Jeg er kanskje A5 eller A3, liten eller stor, og har mine håp og drømmer utifra det, se på livet med mine øyne og hylle det jeg ser gjennom kameraet blant annet – enten det er mennesker eller natur eller bare døde gjenstander (som jeg kanskje gir liv til, det elsker jeg nemlig). (Innlegget fortsetter under bildet.)


SPISS delte i dag ut SPISS-prisen for tredje år på rad. De nominerte har alle gjort noe ekstra for autismebefolkningen i Norge. De ser etter noen som har gjort mer enn man kan forvente av en person og som på sin måte har bidratt til at mennesker med autisme/Asperger syndrom har fått økt livskvalitet og/eller at kunnskap om og forståelse for autismetilstander er formidlet videre.» Publikum stemmer blant de nominerte, og vinneren utnevnes 2. april. I fjor fikk jeg prisen, og det gav meg en ekstra boost innvendig til å handle utad, med informasjonsarbeidet mitt her på Aspergerinformator, blant annet. I dag, har jeg glede av å gratulere årets SPISS-pris-vinner «Autismeforeldrene». Fra begrunnelsen for utmerkelsen (nomianasjonsoversikten hos SPISS): Autismeforeldrene gjør en fabelaktig jobb med å informere og undervise om Autisme på sosiale medier. Man får følge dem i sin hverdag, og de er med på å få bort gamle og dumme fordommer om Autisme. Denne gjengen med mammaer tilbyr et unikt fellesskap for pårørende, for autister – og mellom disse og fagpersonell. De sprer aksept og kunnskap der folk er, og tilbyr støtte til pårørende og autister som trenger noen å snakke med. Autismeforeldrene har fått en følgerskare på rundt 4000, bestående av pårørende, autister, fagpersoner og andre som ønsker å vite mer og komme i kontakt med andre. De drøfter ulik tematikk fra ulike vinkler, og deler fra hverdagslivets opp-og nedturer. De slår et slag for alle kampene mot systemet, og belyser det som foresatte. I tillegg har de ulike gjestesnappere; både autister og fagpersonell og andre får plass – noe som gir brede perspektiver. Først og fremst jobber autismeforeldrene for et mer tolerant samfunn hvor det er plass til og aksept for alle – akkurat slik de er. De er mest aktive på Snapchat under brukernavnet «autismeforeldre». Her kan du lese om oss som har vunnet prisen fra 2019 og frem til i dag.

Gratulerer med verdens autismedag!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s