bokanmeldse · samfunn

Poesi ut fra en pandemi

me lagar mat
og vaskar opp
prøver å jobbe
lærer bort ting
me ikke kan

fra s. 8 i Dette er andre dagar av Ruth Lillegraven

Jeg har lest Dette er andre dagar av Ruth Lillegraven (Tiden Norsk Forlag 2020, lesereksemplar fra forlaget). Det er fortellende dikt fra tiden i 2020 med hjemmeskolen og tid i den lokale skogen. Det store livet som ble så lite, krympet av virus på ville veier.

Samtidig blir alt liksom stort, som om verden er sårbar. Med skogbrann, andre naturkatastrofer, politiske kriser – som banker på. Referansene ut i verden og hjemme på kjøkkenbordet er derfor alle relevante.

Jeg har lest en bok av Lillegraven før, og også den traff meg. Det var Manilahallen. Hun har en særegen skriveevne, med rike språklige bilder. Hun leverer samtidslitteratur som er samfunnsaktuell. Det går raskt å lese disse bøkene, samtidig som de gir dyp innsikt – som om jeg skulle lest en tykk, tettskrevet bok. Dette er andre dager er nemlig kompakt i innhold, i sin form og diktkonstruksjon.

Det gjør at dette er en bok jeg vil anbefale den samfunnsinteresserte, travle personen. Den som har et hektisk liv og nok med å få kabalen til å gå opp, men som også er opptatt av det som skjer rundt seg.

Som vanlig, noe du som observant bloggleser av omtalene mine sikker har lagt merke til, syns jeg dikt er litt vanskelig å score med terningen, den er liksom så mye mer enn ordene sine og er avhengig av også leserens egen opplevelse og dagsform i leseøyeblikket, men jeg lander på en femmer. Takk for en viktig, levende dokumentasjon av tiden med pandemi, til både oss som stod og står i det, og til kommende generasjoner!

Reklame

En kommentar om “Poesi ut fra en pandemi

  1. Tilbaketråkk: Big & Beautiful

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s