Hverdag

Med flagget til topps

Inneholder reklame: Opro.

I dag feirer jeg 17. mai. Du også? Jeg har sunget og flagget. Ja vi elsker og rødt, hvitt og blått. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Du skal høre mye, og nå har du kanskje hørt meg og personalet i Sleipners vei på kommunegrensen mellom Ski og Ås, synge som tradisjonen har blitt nå, da klokken var tolv. Om du bor i nabolaget da, her omkring. Jeg har en særdeles dårlig sangstemme og ikke gehør, så det var nok falskt og fælt selv om det var veldig veldig (som Shrek sier) gøy for oss voksne med en enorm barnlig glede, sprudler over som champagne. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Men ørene er fine som bare det, utenpå. Ser du meg skinne? Jeg har i anledningen nemlig tatt på meg flaggøredobber! De har jeg fått fra Opro, norske sølv og emaljesmykker. Emalje er et hardt, tynt, glassmateriale, farget av metalloksider. Mine flagg er i gullforgylt sølv med emalje i det norske flaggets farger og mønster. De er detaljerte og forseggjorte i finishen, og de liksom oser tradisjon og kvalitet. Ja, de er helt toppen! (Innlegget fortsetter under bildet.)

Opro er en av de eldste og fortsatt eksisterende kunstnerne og produsentene av emaljesmykker i Norge. Høyt over Storgata i Oslo, i et av Norges eldste gullsmedverksteder, lager de alle emaljesmykkene sine for hånd. Noen av smykkene finner du i webshoppen, resten av utvalget er å finne i landets mange gullsmedforretninger. Opro har utrolig mange farger, design og uttrykk å tilby. De redesigner gamle modeller hele tiden og skaper stadig nye. De formidler sterke uttrykk og jeg skal vise frem serien fra naturen med blant annet noe så symbolsk som skilpaddeskall en annen dag, og fortelle om muligheten til å spesialbestille og velge dine farger, men jeg lar i dag nasjonaldagen få flagge for seg. Øredobbene med flaggmotiv finnes også i en versjon uten forgylling. (Innlegget fortsetter under bildet.)

Så litt av historien. På en dag mange mimrer om norgeshistorien, kan jeg jo komme med litt av bakgrunnen til Opro. Gullsmedmester Ole Petter Rasch-Olsen tok over etter Finn Jensen og startet Opro Produkter AS i 1976. I dag eies og drives alt av datteren June Rasch-Olsen, mens Ole Petter gjør alt ingen lenger kan. June er også gullsmedmester. Hun har også utdannelse innen regnskap. Søsteren Trine Rasch-Willumsen, tar seg av internett, bilder, brosjyrer og andre markedsrelaterte oppgaver – noe som passer godt for en som er utdannet journalist og fotograf. Resten av troppen består av Unni Grønstad og Stina Pedersen. Navnet Opro står for: Ole Petter Rasch-Olsen. (Historien fortsetter under bildet.)

Det var Ole Petters ønske at navnet bestod, da han gikk ut av den daglige driften. Det har dagens Opro imøtekommet, og i stedet gjort enkelte andre PR-stunts for å bli mer synlig. Navnet skal stå solid bak det hele. Emaljeverkstedet er en sjelden, gammel diamant i dagens samfunn. Det er mange tradisjoner som beholdes og videreføres i Opro sine lokaler. Oppgraderinger som strøk med malekosten og tromler, har kommet til, men verktøy og arbeidsbenker blir nok aldri byttet ut, skriver Opro. Det gamle er noen ganger best! (Innlegget fortsetter under bildet.)

Tilbake til min opplevelse av å gå med smykker. Jeg liker altså å pynte meg litt. På sånne dager. Ta på meg tradisjoner og kombinere med det dagsaktuelle. Vise andre at jeg bryr meg om dem, og dagen, også og uttrykke noe med det vakre, også når det ikke er naturlig å si noe med ord (selv om jeg har noen hurra på tunga, mens jeg smiler med tennene). Jeg dekker gjerne bordet også med sølv med emalje i dag. Valentinerødt, blåveisblått, bløtkakehvitt. Eller vil du ha Pavlova lyser litt gult av vaniljen? Jeg tar det is i magen, senker skuldrene og smiler til speilbildet og kameraet. Det er lov å få føle seg litt fin.

Reklame

En kommentar om “Med flagget til topps

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s