Hverdag · samfunn

Rett skal være rett! Rettferdig klesmarked.

Inneholder reklame/sponsorat: Fair & Square

Jeg har nok alltid tenkt, at det er ikke så farlig om jeg gjør noe for samfunn eller miljø, at mine valg utgjør liten forskjell i den store sammenhengen, at jeg ikke kan redde verden. Selvfølgelig har jeg rett i at jeg ikke kan redde hele verden, men som en annen blogger jeg følger skriver, «jeg endrer verden litt» gjør jeg også. Det har jeg erfart med mine år som Aspergerinformator. Derfor har jeg lyst til å fortelle om en nettbutikk i dag som garanterer etiske klær. Innlegget fortsetter under bildene.

Fair & Square startet opp med dette for øye: Å vise at det er mulig å produsere klær på en rettferdig måte. Nå ser jeg dem, og vil fortelle litt mer om bedriften og produktene. Jeg kan røpe, at de i tillegg til typiske basisplagg har spennende samarbeid med norske artister som Frida Ånevik og Trygve Skaug, sånn at du vet at det er noen skikkelige gullkorn å glede seg over hvis man oppdager klær laget og trykket på gjennom Fair & Square. Klærne i sin helhet, danner en liten basisgarderobe. De har plagg innenfor kategoriene dame, herre og barn. Innlegget fortsetter under bildet.

Kan vi påvirke miljøet og samfunnet, med bevisst klesvalg?

Et av de store problemene i tekstilbransjen er at kleskjeder ikke eier fabrikkene selv. De bestiller plaggene fra leverandører. Da slipper de unna «ansvaret» for arbeidsforholdene i produksjonen. De kan kanskje se seg litt blinde med sitt mål om å tjene mest mulig, og da gå glipp av urettferdighetene dette medfører. Fair & Square vil så gjerne skape flest mulig gode arbeidsplasser, primært i tekstilbransjen. Derfor gjør de det de kan gjøre selv, selv! Ved å produsere varene, har de kontroll på arbeidstid og lønn til arbeiderne i produksjonen. Innlegget fortsetter under bildet.

Ikke alle har trygge og gode arbeidsforhold i verden i dag. Bli med og lage trygghet.

Det gir en sikkerhet for gode arbeidsforhold og at de som gjør jobben faktisk får betalingen sin. De har 18 ansatte per nå, som de vil ta vare på. Men de holder fortsatt til i Kina (Fenghuang). Kan de norske eierne påvirke hvordan arbeidsdagene er der? undrer jeg meg. Dette jeg leser om Fair & Square tyder på det. De ansatte har arbeidstid på 37,5 timer i uken, slik som i Norge, mens det på mange tekstilfabrikker i verden er 60 timer (sertifiserte fabrikker) per uke, og det er faktisk vanlig med hele 96 timer i uka på de usertifiserte og såkalt «vanlige». Innlegget fortsetter under bildet.

En genser jeg føler meg trygg og vel i, i bambus blant annet. Den er sval å ha på seg! Økologisk bomull er også brukt i mange av produktene til Fair & Square.

Jeg smiler litt, og fantaserer om hva arbeidstakerne i Fenghuang gjør når de ikke lager de fine klærne vi kan kjøpe, på sin fritid. Flyr de rundt med kameraet som meg og fanger sommerfugler? Jeg sprudler og skriver videre, mens jeg kjenner meg trygg. Med Trygve sin tekst på genseren jeg har fått til dette innlegget, kjenner jeg meg komfortabel – også når jeg beveger meg på ukjent grunn. Jeg får styrke, og en selvtillit på brystet. Det er liksom så fint med poesien til Trygve Skaug, og musikken hans, at tekstene er jordnære samtidig som intime og veldig viktige. Innlegget fortsetter under bildet.

Poesi av Trygve Skaug, trykket i en firkant med farger. De finnes i flere design, denne har blå ermer og blågrønn bakgrunn til teksten i hvitt.

I tillegg til det etiske, er Fair & Square angivelig opptatt av miljøet. Det håper jeg de fortsetter med å være og fokusere på, og jeg tenker at god kvalitet på produktene er en god start med en slik tankegang. Og det synes jeg de har. Genseren jeg har fått fra dem som jeg viser frem i dag, har også fin passform. Jeg har også kjøpt meg tre t-skjorter fra butikken for en tid tilbake, som alle har tålt godt både vask og bruk. Det gjør at jeg kjenner meg trygg på at det er lær jeg kan bruke i flere år. Det er et alfa omega når jeg handler, at det jeg kjøper varer en stund. Selv om det er hyggelig med fornyelse av og til, har jeg et personlig forhold til det jeg har på meg og bærer på kroppen min. Da må det være bærekraftig, og vare. Innlegget fortsetter under bildet.

Let`s feel good!

Plaggene er myke (denne genseren er i 97% bambusviskose og 3% elastan) og kjennes gode mot huden. Jeg blir ydmyk, på en god måte, når jeg tenker på at om en bare er litt mer bevisst når man handler kan man bidra til å gjøre arbeidslivet til noen bedre også. En litt artig ting, til slutt her, med Fair & Square, er at du kun spore hvem som har sydd klærne du handler! Så får jeg et navn på de som gjør jobben, får penger til å leve livet sitt og arbeider etter forhold som jeg håper er så gode at de kjenner på det jeg kjenner i dag: Livsverdi, mening og glede – av og til.

Reklame

2 kommentarer om “Rett skal være rett! Rettferdig klesmarked.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s