asperger syndrom · tilleggsvansker

Iver

I boka «Psykt deg» (av Maria Østhassel, lesereks fra Frisk forlag), lærte jeg masse om meg selv og om psykisk helse, selv om jeg ikke er ungdom som hovedmålgruppen er og selv om jeg har mer personlig erfaring innenfor psykatri enn de fleste andre jeg kjenner. Det er likevel en del som mangler i meg, om kunnskap om følelsene mine for eksempel. Jeg lærte om en følelse i boka, som jeg virkelig likte å lese om. Det er iver, og den traff!

Når jeg har tenkt på iver før, har jeg ofte tenkt på en eksentrisk unge, noe barnslig, noe naivt. Men da jeg leste i denne boka, var det noe fint. Som jeg gjerne vil kjenne på hos meg selv og fortelle andre at jeg har.

Iver er en følelse av å være nysgjerrig og ville utforske noe, bli motivert. Det kan være å ha lyst til å skape noe, lære noe, få til noe, for seg selv eller sammen med andre.

Jeg har når jeg leser litteratur,
ofte lyst til å lære mer om andre mennesker. Forstå hvordan andre tenker og føler, og få et innblikk i liv jeg selv ikke lever. Og når jeg tar bilder, har jeg lyst til å utvikle meg både teknisk, dokumentarisk og kunstnerisk.

Iver gir meg lyst og interesse
for noe eller noen, og spenning og drivkraft til å gå mot målet mitt og kanskje få oppleve å score. Når jeg blir interessert i andre mennesker, som jobber med ting jeg jobber med eller liker det samme som meg, føler jeg at jeg får venner og er mindre ensom og tilsidesatt. Jeg utvikler meg til å være et sosialt medmenneske.

I boken oppsummeres følelsen slik: «Den følelsen du får når du bruker mye tid på en ny hobby, en jobb du liker eller et nytt forhold, er iver!»

Jeg klapper i hendene – av iver. En del med autisme klapper forresten litt med hendene når de er glade, jeg gjør som regel ikke det, men kjenner ofte et behov for å vise min begeistring på den måten så jeg er ofte den første til å klappe frem fotografene i fotoklubben som gjør det godt i månedens bilde, for eksempel, og da TIX gikk videre i delfinalen i Eurovision tirsdag 18. mai klappet jeg høyt i stua mi. Etterpå, hørte jeg musikken i Spotify og som søt musikk fraktes jeg ivrig videre i livet mitt, med all min kjærlighet og begeistring.

Reklame

En kommentar om “Iver

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s