bokanmeldse · samfunn · tilleggsvansker

På grep

For litt siden, sendte NRK fra litteraturfestivalen 2021 på Lillehammer, om det som rører seg i litteraturen, og i livet vil jeg si. Det som settes ord på gjennom bøker, er med på å gi oss både opplevelser, kunnskap og egne tanker om noe.

I sendingen var det samtale om boken til en psykolog og en lege. Den heter HELT ÆRLIG om hvordan vi henger sammen, er skrevet av Kristin Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas (Cappelen Damm 2020) Boken min er fått som et lesereksemplar fra forlaget.

Psykolog Kristin og lege Astrid (sistnevnte gjorde inntrykk på meg i programmet Hva feiler det deg? som gikk på NRK1 tidligere og jeg ble nysgjerrig på boken da jeg hørte henne snakke i studioet på Lillehammer nå) har med sin erfaring med ungdom i sine praksiser laget dette verket om hvordan kropp og hode – og verden også – henger sammen, for nettopp ungdom.

At jeg ble nysgjerrig og interessert, er jeg takknemlig for. Dette er sakprosa skrevet på en engasjerende og personlig måte. Jeg føler forfatterne snakker rett til meg (også om jeg er utenfor målgruppen, vi har alle vært unge og kan nok kjenne oss små innimellom).

Boka gir kunnskap om følelser, verden, psykisk helse, gode og vonde opplevelser, fysisk helse, rus, vennskap, tanker, kjærlighet, sex. Den viser oss hva som er greie følelser og reaksjoner i livene våre, og når vi kanskje bør be om hjelp. Den innholdet også konkret informasjon om hvor man kan henvende seg for å få hjelp med noe som føles vanskelig.

Jeg fikk mot, og jeg fikk også mot til å være litt greiere med andre mennesker. Ikke det at jeg er direkte slem, men jeg har noen personal rundt meg som jeg oppdaget at jeg kanskje egentlig ghoster – og det kan oppleves som alvorlig mobbing. Det har jeg egentlig ikke nye lyst til å stå inne for.

Både å be om hjelp, eller å endre sin egen adferd, kan være vanskelig. Da er det fin med en bok som saklig informerer og samtidig heier litt på deg. Uansett hva du føler.

Dette er en bok det kan være praktisk og fint å ha i tenårene spesielt, men også senere særlig om man kjenner seg litt usikker på sine tanker og følelser, seg selv og relasjoner. Innpakningen er oversiktelig og man kan velge om man bil lese fra perm til perm eller slå opp på emnene man interesser seg mest for. Den er fargerikt og artig illustrert, av Kristine A. Sand.

Jeg syns det er vanskelig å sette terningkast på en slik fagbok som om det skulle være underholdning, men den er veldig veldig (som Shrek sier) viktig og er engasjerende til tusen! Jeg får grep om noe, og vil ta grep selv også.

Reklame

En kommentar om “På grep

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s