asperger syndrom · sosialt

Møte blikket

Noen med autisme, også Asperger, har mangelfull øyekontakt. Noen ganger er man klar over det, fordi man opplever det ubehagelig å møte blikk, andre ganger tror jeg jeg bare fokuserer på noe annet, noe som gir meg følelse av trygghet, som andre folks sko. For eksempel. Jeg liker sko.

Men noen ganger, prøver jeg å lese andres tanker og følelser, og prøve å få med meg hvordan de reagerer på meg og det jeg sier og er. Da kan jeg søke blikket. Virkelig forsøke å fange en stemning, og la et blikk møte mitt.

Kanskje prøver jeg også
selv å snakke, uten ord. Det hender, når jeg er skikkelig fortvilet, at jeg stirrer direkte på de som er her for å hjelpe meg. Noen får det ikke med seg, andre kan nok sanse at noe re i veien. Og spørre, er det noe galt?

Og da er det gale ikke så galt at det ikke er godt for noe, for å si det sånn. For da får vi jo snakket om det, og kanskje vokst på det sammen når vi finner løsninger.

En del med Asperger,
selv om vi kan virke fastlåste fordi vi ofte er litt rigide og avhengige av det forutsigbare, kan være veldig løsningsorienterte og finne nye løsninger på gamle problemer. Det handler nok om, for min del, at jeg kjenner igjen mønstre og når man gjør det, kan man også se forbi dem.

Satte meg ned, så jeg kunne se henne i de lukkede øynene. Ekebergparken 21. august 2021.
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s