asperger syndrom · sosialt

Glad-laks eller gal laks?

Jeg assosierer vilt, noen ganger. Og da jeg leste dette skiltet (se bildet) ved en fiskehandel blant annet i Drøbak på lørdag, tenkte jeg på ordet vilt, sammen med laks. Når noe er vilt, kan det være riv ruskende galt, rive-seg-i-håret-vilt, og det syns jeg ble morsom vridning på uttrykket glad-laks.

Jeg er en kreativ person, som elsker å leke meg litt med ord og sånn – om jeg styrer riktignok. Jeg er ikke alltid like med når andre vrir på ord som jeg sier, og gir de ny mening. Altså gir meg andre meninger, og annen humor, enn jeg har.

Så jeg er på en måte i det ene øyeblikket sprellende glad, for så å stivne til i en gal grimase. Denne store variasjonen i både humor og evne til å regulere følelser og å være i en sosial relasjon, er brister som noen ganger tolkes i psykiatrien. Og da kan jeg komme ganske galt ut, om vi ikke forstår sammenhengene.

Sammenhengene, er nemlig der. Det kan virke som jeg reagerer helt ut av det blå, når jeg plutselig blir avvisende for eksempel. Men det har skjedd ett eller annet i kommunikasjonen og relasjonen, selv om det kanskje har skjedd på sekunder og bare bestod av et enkeltord kanskje, eller et kroppsspråk jeg ikke forstod/mislikte.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s