asperger syndrom

Hei verden (autismefjes smiler)

I dag er det verdens autismedag.

Verdens autismedag, offisielt kalt FN-dagen for bevissthet rundt autisme, er en internasjonalt anerkjent FN-dag som markeres 2. april hvert år for å øke bevisstheten rundt autisme og autismespekterdiagnoser. Dagen ble vedtatt i 2007 og markert første gang i 2008.

Wikipedia

Det er altså en dag bestemt av FN, gitt til oss føler jeg! 2. aprils markeringer gir opplysning om hvordan det er å ha autisme. I dag har jeg vært hos SPISS og hilst på koselige Torill, som vet mer enn de fleste om mennesker på spekteret. Jeg skal selv også på arrangementet til Autismeforeningen i Akershus i dag, på Ski kino, der jeg skal se filmen Hvorfor hopper jeg om Naoki Hagashida. Da han var 12 eller 13 år, skrev han boka si (Hvorfor hopper jeg). Han er ikke-verbal og skrev Hvorfor hopper jeg i 2007 gjennom et alfabetbrett. Boka gav innsikt og svar på opplevelser han har som autist, som nok ikke er så lett for mennesker uten autisme å forestille seg. Budskapet til Naoki er at å ikke snakke betyr ikke at det ikke er noe å si. Han formidlet et sensorisk, intenst og overveldende univers, som også innebærer glede. Jeg gleder meg til film! Innlegget fortsetter under bildet.

Som på fremmede planeter? Vi er her likevel, sammen på jorden. Er det ikke fint?

Fordi ikke alle har innsikt og det ikke finnes full forståelse rundt autisme, som kan virke så gåtefullt – man vet jo ikke engang akkurat hva det kommer av – kjenner man seg noen ganger alene sammen med andre. Litt utenfor, liksom. Men jeg liker å være sammen med andre, når jeg klarer, på min måte, likevel. Og jeg liker meg når andre prøver å forstå og ikke blir lei seg på grunn av sånn jeg er. Så, gratulerer med dagen også til alle de som er sammen med oss! – enten som venner, kollegaer, familie, helsepersonell eller rett og slett medmennesker.

Reklame

En kommentar om “Hei verden (autismefjes smiler)

  1. Tilbaketråkk: Autism all around us

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s