asperger syndrom · samfunn

Autism all around us

Lørdag, på verdens autismedag, fikk jeg være med på kinofremvisningen Autismeforeningen i Akershus arrangerte, der de inviterte medlemmene sine til gratis kino med popcorn og brus attåt.

Autismeforeningen har ikke kunnet arrangere så mye fysisk de siste to årene, grunnet Covid-situasjonen. Nå er det endelig mulig, og Autismeforeningen i Akershus la til rette for alle aldre på dagen som jeg personlig føler nesten er en felles bursdag for oss med autismespekterdiagnose, verdens autismedag gitt til oss av FN, årlig den 2. april.

Jeg inviterte meg med på festen etter å ha lest nyhetsbrevet fra Akershus sin forening, de sender ut med jevne mellomrom med både aktiviteter og nyttige linker, ressurser og tv/film-tips rundt autisme, og jeg kom der med spørsmålene mine: hvor mange har vært her i dag, var Sonic the Hedgehock en suksess?

Da jeg ankom Ski kino, var det tydelig skilt som viste hvor foreningen satt, det var dermed enkelt å orientere seg og man fikk være litt skjermet hvis man syns det store rommet foran kiosken kan bli litt uoversiktlig og uforutsigbart i ventetiden, og der inne fikk jeg meg en riktig fin prat med leder Kirsten Bergundhaugen.

Tidligere på dagen hadde de forestilling med filmen Sonic the Hedgehook 2, der både store og små deltok. Det hadde vært «fullt hus» med 55 kinogjengere! Det gledet meg å høre og jeg smilte som til filmfotografer, men til Kirsten da, som kunne fortelle meg enda mer om autismeforeningens aktiviteter.

Det arrangeres i Akershus treff i sanserom, som antakelig også kommer i gang igjen nå før sommeren, i Asker. Mye skjer på Romerike og noe er i Ski som dette, ved Valdermaihøy har de flere tilstelninger. Det er også tatt initiativ til noe mange er opptatt av og kan samles om: Gaming! Jeg fikk ikke med meg alle stedene man kan møtes og dele slike kule interesser og samtidig være sammen med andre med noen av de samme utfordringene OG strykene som seg selv, men det vil jeg skrive mer om en annen dag.

På ettermiddagsforestillingen var vi ikke like mange som på animasjonsfilmen, men en relativt stor gjeng var vi også da filmen viste seg frem klokka fire. Vi fikk oppleve Hvorfor hopper jeg, en dokumentarfilm basert på boka til Naoki Higashidi, som han, som er ikke-verbal, skrev gjennom et alfabetbrett. Filmen gjorde inntrykk på meg, der jeg (og alle de andre) fikk «treffe» flere personer med autisme og fikk en titt inn i deres hverdag, her i verden.

Det også litt spesielle med kinovisningen, var at den var ekstra autismevennlig med lavere lyd enn det ofte er på kino, siden mange med autisme opplever en del sanseinntrykk annerledes og sterkere. Det var heller ikke like mørkt i salen, det var lett å ha oversikt på hva som skjedde rundt meg. Kinoledelsen på Odeon der vi var, sa at dette vil de gjøre flere ganger. Så, verden tilpasser seg og vi er en del av den, klapper jeg meg på skuldra med.

Personlig, var riktignok ikke det med lyden så lurt for akkurat meg. Jeg hørte da alle små lyder, detaljer, og de forstyrret meg litt i kinoopplevelsen. Jeg hørte tygging av popcorn for eksempel veldig tydelig. Men jeg smilte for meg selv, litt glad for at jeg også har disse «autisme-egenskapene» – og veldig glad for at så mange hygget seg med litt kinogodt som seg hør og bør på kino.

Jeg ser frem til å følge med på Autismeforeningens videre arbeid, med informasjon, fagstoff, opplysning, sanseopplevelser og sosial glede. Autismeforeningen er basert på frivillighet, så jeg vil også inspirere de som har lyst til å være med på den viktige jobben til å ta kontakt med Autismeforeningen Akershus.

Autismedagen 2022 vil jeg anse som vellykket. Jeg håper jeg får treffe flere med autisme gjennom året, jeg tror på dette med at vi alle kan ha glede av andre mennesker, selv om det kan føles utfordrende noen ganger. Med tilpasning og gjensidig respekt, ser jeg fram mot treff, gode opplevelser kan godt komme i reprise!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s