Hverdag · samfunn

Rose, sang og sorg

Vi skriver 22. juli. Jeg tenker på den dagen. For de elleve årene siden. Men jeg tenker også på akkurat i dag. For noen få uker siden, var det en annen terroraksjon, der hat kom frem. Denne gangen mot homofile. Norge samlet seg igjen, med regnbuer denne gangen. Jeg tenkte mye på rosene den dagen for elleve år siden. Og alle jeg ønsker å rose, hylle, vise at jeg setter pris på dem. Som mennesker. De tenker jeg på i dag.

I dag er det noen som sørger og mange som minnes. Det vonde som skjedde, og menneskene som forsvant, eller ble skadet. En jeg bryr meg om, mistet søsteren sin. Hvor mange søstre forsvant? Jeg tenker på Barn av regnbuen-sangen. En himmel full av stjerner. Jeg tenker på en annen sang òg. Med vår lille søster og vår lille bror, som har litt mindre håndbagasje enn andre barn på jord. Den sangen tenker jeg på, fordi jeg som pasient og syk og på autismespekteret, har følt litt på det – annerledesenheten, det å trenge ekstra med omsorg.

På dager som i dag, tror jeg alle kan trenge omsorg. Jeg vil vise at jeg tenker på andre i dag. At vi kan tenke på hverandre, være her for hverandre, på en jord, der blomster igjen skal få gro. Noen sår skal leges, selv om de ikke kan helbredes. Altså, vi har hele tiden arr fra det vonde vi opplever. Men vi kan fungere igjen, få et liv som er verdt å leve, selv om vi har lidd tap.

22. juli var en forferdelig dag. Nå er det en dag der jeg i det minste skal vise at jeg er her, om noen skulle trenge meg, trenge å høre noen gode ord. De kommer fra hjertet. Vi har ikke mennesker å miste. Et samfunn bør og skal romme et mangfold. Det skal være plass til alle, og ingen har lov å skade andre.

Men selvfølgelig vet jeg, at det finnes hat og ondskap. I en tid med krig i Ukraina, blir vi også minnet på hva konflikt vil si. Vi får ønske oss fredstid, og imens hører jeg sangen om han som drømte i natt, det var fred på jord.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s