Hverdag · samfunn

Rosa oktober

Jeg er en kvinne. Jeg har bryster, om enn så veldig små. De kan få kreft i seg som andre bryster. Det vil riktignok være enklere å oppdage klumper i disse små. Men jeg vet ikke helt hvordan det kjennes ut, og jeg har aldri vært på mammografi. Jeg har ikke sjekket meg, og jeg har ikke skjenket det så mange tanker. Jeg er nok en av disse lykkelige uvitende, som tenker, det skjer ikke meg, jeg trenger ikke undersøke. Også har jeg jo dette kroniske ønsket inni meg om at fæle ting skal skje meg, og da er også både alvorlig sykdom og død blant «ønskene». Selv om det selvsagt er riv ruskende feil ting å «ønske» seg. Så, jeg skal prøve å gjøre som myndigheter og helsepersonell anbefaler, og i alle fall ha et lite blikk på de små knoppene mine. Se om de får uønskede blomster inni seg. Men hvordan ser det ut? Innlegget fortsetter under bildet.

Jeg kjenner mennesker som har opplevd å bli kreftsyke. Både andre kreftformer og brystkreft. Jeg har opplevd de kjempe. Jeg kunne ønske jeg kunne gjøre alle friske. Men jeg er ikke Gud. Og heller ikke Gud gjør alle friske. Livene våre inneholder sykdom. Uansett om man tror eller ikke tror. På Gud, djevelen, mirakler, hva som helst. Og hva er det lille man kan gjøre for å føle seg litt tryggere? Kanskje sjekke seg. Kanskje støtte det viktige arbeidet med forskning på medisinske felt. I oktober er det ekstra søkelys på brystkreft. En liten ting man kan gjøre, er å kjøpe den vesle rosa sløyfen som Brystkreftforeningen og Kreftforeningen står sammen om, i år designet av motefavoritt ByTiMO. Innlegget fortsetter under bildet.

Drømmeros Mafra «arkivet», NMBU 17. juli 2022

Blir man syk, samme hvilken diagnose, kan man nok ofte føle seg utenfor. Man er jo også kanskje utenfor det som var sitt eget liv, for eksempel kan man kanskje ikke ha jobben sin mer, eller orker ikke det samme sosiale livet. Da kan det være fint å stå sammen. Støtte hverandre. Og vi som er friske kan vise at vi også vil være tilstede, prøve å forstå, støtte. Skal vi ta en rosa sløyfe på? Jeg vil i det minste bruke to rosa bilder i bloggen i dag, redigert med ulik nyanse. Det er mange nyanser av syk og frisk.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s