Hverdag · samfunn

Den grønne gren

Jeg er ikke kjempe miljøbevisst eller miljøvennlig. Men jeg tenker litt på bærekraftige valg, sånn i livet generelt. Det å gjøre valg som er bærekraftige for seg selv, sånn psykisk. Som bringer en framover. Jeg prøver å gi håp. Til mennesker jeg er glad i. Gjøre gode gjerninger, gjennomtenkte og kloke valg som er gode for meg, for andre. Noe som ikke skader, bryter ned, men som gir rom for samarbeid, vekst, godt miljø.

Det er mer bærekraftig at jeg forsøker å fungere i hjemmet mitt også når jeg er syk, enn at jeg ligger på sykehuset. Siden jeg har oppfølging som gjør at jeg kan klare å være hjemme, at det kan være trygt nok, kan sykehuset få være for de som ikke har den muligheten. Eller trenger akutt hjelp. Det kan være at jeg er skikkelig kaotisk innimellom. Da er det mer bærekraftig at jeg faller litt sammen inni meg, kanskje ringer de jeg er aller mest glad i eller skriver en beskjed til personalet mitt så de kan passe litt på meg, enn at jeg gjør noe overilt og trenger amulanse. Jeg blir ikke nødvendigvis bedre på kort tid hjemme, men tilstanden mine som generelt er jo ikke noe som går over, og da har jeg det kanskje tross alt bedre om jeg bare kan være her hjemme til det verste har lagt seg igjen, også.

Jeg er glad for fastlegen. Jeg er glad jeg har noen som hører stemmen min i huset mitt. Jeg er glad jeg har familie som er glad i meg, akkurat som jeg er.

Det er mer bærekraftig – hvis jeg er i stand til å ta valget når raser – om jeg skriver, setter på musikk og leser i en bok som gir meg noe, enn at jeg bare ligger og tenker eller rakker ned på meg selv eller skader meg. Selvsagt er det bedre. Og da kan jeg kanskje, når alt er litt over igjen, klare å si til meg selv – ja, det ble i alle fall et dikt, eller ja, du fikk redigert litt på teksten du har jobbet med dette året, den ble litt bedre, gjorde den ikke? Da ble det et produkt. Eller, jeg kan ha lest for eksempel tjue sider og har fått med meg nye ord i erfaringsbasen, kompetansesekken, den skrivelitterære skolesekken. Fra fremmedland via bakvendtland til frem-ad-land!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s