Hverdag · samfunn · sosialt

Kjøtt og blod(ig alvor)

I dag vil jeg skrive litt om respekt. Respekt for Grandiosa kanskje, hehe, eller generelt – hva folk føler rundt mat. Bordet kan være firkantet og bordet kan bli rundt og inkluderende, om vi tar hensyn til hverandre.

De fleste tar daglig valg om hva de vil spise. For noen har det spesielle vilkår, det de velger blant. Det kan være knyttet til sunnhet (eksempelvis mengde proteiner, hvitt kjøtt, fisk) eller til allergier/sykdom (gluten, laktose) religion (halal, minus svin) eller andre verdier (vegetarianere, veganere osv.). Innlegget fortsetter under bildet.

Matvalgene folk gjør, har ofte en grunn. Og uansett hva jeg tenker om grunnen, er den antakelig viktig for personen den gjelder. Derfor vil jeg alltid respektere og forsøke å vise forståelse og tilpasse. Hvis en person som ikke spiser kjøtt kommer til middag, er ikke stek det eneste man serverer liksom. Og vet man at en som velger bort svin kommer, har man gjerne alternative pølser i bursdag!

Verden har gått litt framover på det området. Før var det ikke kyllingpølser for eksempel å servere noen hvis de ikke spiste de «vanlige». Noen ganger kan enkelte matvalg virke litt ekstreme, som at man ikke vil spise honning fordi dyrene har produsert det. Men dette kan handle om veldig viktige verdier for den som velger bort honning da. Og det er ikke min rolle å dømme andre eller vurdere deres rolle på den måten. Det handler om å vise forståelse og respekt, og tilpasse oss hverandre, så langt det er mulig. For for noen, er det blodig alvor og veldig vanskelig for eksempel å spise en biff. Mens andre synes det er himmelen en lørdagskveld. Og jeg tenker, begge deler kan være helt fint.

Reklame

En kommentar om “Kjøtt og blod(ig alvor)

  1. Hei Helene. Jeg er en dame ppå snart 77 år, har et barnebarn på 28 år m asperger s. Min søster som er 74 og har flyttet veldig nær meg har fått diagnosen og hennes sønn på 52 har også asperger. At min søster nylig har fått diagnosen har hjulpet meg til å forstå mye som har vært vanskelig. Det hjalp meg å les i bloggen din og langsomt kan jeg lære meg og forstå, skritt for skritt… Takk. Hilsen May Lisa asperger søster tante og bestemor 💐

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s