asperger syndrom · Hverdag

Verdens autismedag, what to do today?

I dag er dagen her igjen:

«Verdens autismedag, offisielt kalt FN-dagen for bevissthet rundt autisme,[ er en internasjonalt anerkjent FN-dag som markeres 2. april hvert år for å øke bevisstheten rundt autisme og autismespekterdiagnoser. Dagen ble vedtatt i 2007 og markert første gang i 2008.»

Informasjon sitert fra Wikipedia

Dagen i dag er den lille feiringen av det å være autist, det å være på autismespekteret. Asperger er en diagnose der, som regnes som høytfungerende men det betyr ikke at man ikke kan ha mange utfordringer. Det er krav om normal til høy intelligens og normal språkutvikling. Utover det, man man slite «big time«. Men – det er også mange gleder! Det er ting ved meg som kan være typisk for folk med autisme, som jeg er skikkelig takknemlig for.

Jeg er kreativ, jeg er god på å se mønstre, jeg ser detaljer, jeg responderer godt på tydelige regler, jeg har det ganske godt om omgivelser og dager har preg av forutsigbarhet. Jeg er utholdende og det gjør at jeg kan bli god på en del ting fordi jeg vier det med min tålmodighet samtidig som jeg kan tenke ut av boksen, se andre slags løsninger og være nøyaktig.

Så – de tingene der ved å være seg, kan man kanskje feire litt i dag. Sammen med å være takknemlig for dagen som setter søkelys på autisme, muligheter og utfordringer. Fokuset kan gjøre samfunnet oppmerksomme og mennesker kan bli verdsatt som seg selv og få hjelp i hverdagen som gjør at de mestrer livet sitt litt mer – tross det som er vondt og vanskelig. Jeg holder hodet over vannet og forteller om hvordan det kan være å være på autisme-spekteret. (Innlegget fortsetter under bildet)

Kanskje jeg skal se en film i dag, en av de jeg er glad i, med handling fra autismeverdenen. Eller lese noen dikt, skrive på mine tekster, snakke med andre av vennene mine på nett som også har autisme – eller bare mennesker generelt som evner å vise at de er glad i meg, som jeg er. Jeg vil spre og dele på mine «aspien-powers.»

Selv om det kan låte kult, er jeg også veldig sårbar. Jeg trenger, kanskje litt ekstra i dag, å føle at andre setter pris på også meg. Meg på godt og vondt! Jeg setter et plaster på meg selv for å kjenne meg litt beskyttet i dag, sånn i fantasien, og blåser kanskje opp en blå ballong?! Blå er fargen som brukes rundt autisme: – let´s light it up blue.

Gratulerer med verdensdagen!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s