Kreative liv

Jeg er en kreativ sjel. Da jeg var liten skolejente, var jeg ikke så fri og trygg i meg selv til å lage mitt helt eget. Jeg satt i klasserommet og prøvde å tegne som de andre. Jeg var ikke fri på hånden, og da ble det heller ikke noen kreasjoner. De fikk ikke komme innenfra, fra hjertet mitt, og utenpå forsøkte jeg å ligne på de andre elevene.

Jeg var kreativ da jeg var en annen meg. Jeg var fantasipersonen Maiken som kunne danse og spille Game-boy-spill som egentlig ikke eksisterte og jeg kunne trylle med rockeringen og holde sceneshow. Jeg laget et helt univers til Maiken, med konkurranser, premier, kjærester, ungdomsklubb og spiseforstyrrelser. Jeg hadde henne i mange år, fra jeg var liten skoleelev til voksen student. Riktig, hun var bare en fantasiperson. En dag gikk hun ut av meg. Anoreksien forble inni meg og slo ut i blomst som voksen.

I psykiatrien, på ulike avdelinger, der ingen forventet korrekte tegninger, fikk det kreative rom. JEG fikk rom. Jeg fikk være den jeg var. Jeg lagde hjerter av ståltråd, tøfler av garn, smykker av metalltråd og pulsvarmere av alpakka og perler og egentegnede mønstre på votter og dukkeklær. Jeg laget et terapitroll og et anoreksispøkelse av ren ull. Mitt første møtet med belter i psykiatrien, fikk jeg da jeg tovet tøfler i vaskemaskina. Noen hadde vasket belter, før meg. Da visste jeg lite om at jeg senere skulle festes i slike.

Jeg skapte. Jeg var liv laga. Jeg fotograferte fra vinkler ingen andre så. Og sånn er jeg nå; fangende og skapende av inntrykk og uttrykk. Jeg og Maiken kan snakke sammen av og til, og da tillater jeg meg å spørre hvordan hun har det, som er et privat spørsmål. Jeg våger å snakke til det jeg skapte. Derfor kan jeg også snakke om det jeg fotograferer og lager. Jeg bruker dukker og figurer og gir de liv! Har du sett? Uten kreativiteten min er jeg ingenting. Jeg kan ikke engang skrive da.

Hva er en blogg uten en som skriver eller tar bilder? Jo, den er tom som flaska med Pepsi Max, 17,90 på Rema. Eller noe sånt. Blogg uten innhold har ingen lesere. Og jeg elsker at du leser bloggen min! Jeg teller leserne mine hver dag og der er du. Takk for at jeg får skrive; lage; skape, et rom for tanker og erfaringer og får slått hull på noen fordommer om Asperger, som at vi med syndromet ikke eier empati. Da hadde vi vel ikke skapt for andre? Flere med Asperger syndrom er nettopp kunstnere, forfattere, skuespillere og musikere. Vi er til, for flere enn oss selv. Hei deg, du fine der, se her! Her henger et bilde, der ligger en bok.

P.S Jeg er ikke til salgs, bare til låns som ei bok på biblioteket. Ta vare på meg.

Reklamer

26 kommentarer om “Kreative liv

 1. At du er kreativ, det har jeg visst lenge, og det er kanskje nettopp i det kreative at vi møtes, du og jeg. Det å kunne skape noe sjøl, det er en stor gave. Jeg er glad for at du kan få utløp for din kreativitet gjennom blogg og bilder!

  Liker

 2. Jeg leser bloggen og lærer noe nytt hver dag , hjelper meg å forstå min sønn på 21 som fikk diagnose for ett år siden . Jag har og kjøpt boken din og ‘tvunget ‘ familien til å lese den 😃 fortsett å skrive så skal jeg lese 😊

  Likt av 1 person

 3. Hei. Jeg er også kreativ, og kan finne på de utroligste ting utav ren skaperevne og lyst. Slekta mi lo da de fant ut av hva nissene til jul var laget av, jeg brukte loet fra tørketrommelen til fyllmasse inni nissene og juletrepynt som var strikket eller laget av gamle tøyrester. Og har alltid likt å fikle med små ting. Så jeg laget papirbåter så små som jeg fikk dem, og heklet tøy til Barbiedukka mi. 🙂

  Liker

 4. Takk for at du forteller så åpent, Helene…
  – Takk for at du forteller mer om Maiken..
  Jeg ble kjent med henne i boka di…
  – Takk for at jeg får bli kjent med deg, Helene!

  Jeg er glad du forteller om det du skaper,
  og deler bildene dine!
  – Det lyser kreativitet av ordene og bildene dine!

  Takk for at du deler, takk for at vi får lese,
  takk for at du tar oss med inn i din verden!

  Liker

 5. Veldig interessant blogg, må eg seie. Eg har diverre ikkje rukke over alle innleggene enda, men det kjem nok snart 🙂

  Det er veldig kjekt å lese om Asperger. Bestevennen min (som slumper til å vere forlover/vitne i bryllaupet mitt) har også Aspergers. Det er utan tvil ei veldig klar og tydeleg linje mellom Asperger og kreativitet.

  Fortsett gjerne å skriv. Eg kjem til å fortsette å lese 🙂 (sjølv om eg nok ikkje er så flink å kommentere som eg burde vore.)

  Likt av 1 person

 6. Tilbaketråkk: Hukommelse – et privat memory | aspergerinformator

 7. Tilbaketråkk: Når en Asperger blir krydret | aspergerinformator

 8. Tilbaketråkk: Ufri i kreative fag og i dagen i dag | aspergerinformator

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s