asperger syndrom · Uncategorized

Julepresangen og forventninger hos mennesker med Asperger syndrom

juleminner2

I dag innleder jeg innlegget med et juleminne fra MammatilMina. Det illustrerer så godt hvordan vi med Asperger syndrom har forventninger, og hvordan verden kan rase sammen om det ikke blir som vi tenkte.

Da Mina var tre år og akkurat hadde begynt å skjønne det med gaver, sirklet hun rundt juletreet på julemorgen hjemme hos mormor og morfar. Hun forelsket seg i en liten gave som var lekkert pakket inn i sølvpapir. Den var til henne.Hun satt under stuebordet med pakken hele dagen å gledet seg slik til å åpne denne nydelige pakken. Det er jo klart at hun trodde det skulle være noe utrolig spennende inne i den pakken som glitret og var så fin. Endelig kom kvelden og tid for å åpne gaver. Den glitrende lille gaven skulle selvfølgelig åpnes først! Inne i pakken lå to oransje votter, og julen var ødelagt. Mina gikk i oppløsning og ville ikke ha flere gaver. Flere dager senere sa hun til meg: Mamma, det skulle ikke vært lov å pakke inn kjedelige gaver i fint papir.

Julen bygger opp til forventning og overraskelser. Det er vanskelig for oss. Gi oss et holdepunkt. En realitet. En virkelighet som ikke svikter! Hjelp, vi trenger ekte julenisser! 

Jeg liker å vite hva jeg får til jul. Jeg klemmer på pakker og skriver ønskelister. Jeg planlegger i detalj hva andre skal få, du får noe gjennomtenkt akkurat til deg. Jeg forventer å få igjen med samme mynt. Det er komplisert og sammensatt og kan velte hele julegleden for for deg, er ikke dette alt. Livet selv er viktigere, og kanskje maten. 

Hvordan du kan unngå å skuffe en Asperger? Overrask oss sjelden. Lytt alltid. Forutse hva som forventes. Innfri (jeg håper du kan). 

Kan du ikke? Vær ærlig om det på forhånd. Si hva du har tenkt på. La oss vite, selv om vi burde være store nok til å tåle at ikke alt blir som vi forestiller oss. Vi er ikke akkurat som deg. Unnskyld, men: 

Det hjelper ikke å korrigere skuffelsen vår. Er vi såret, er vi såret. Det tar tid å reparere balansen i en relasjon. Jeg er den evige treåringen. Vi forventer på innsiden av sølvpapiret – et samsvar mellom utside og innside. Det er enkel asperger-logikk. God, glinsende jul!

P.S MammatilMina er nå med i konkurransen om et kommunikasjonsarmbånd. Vil du være med? Send meg ditt juleminne på helenelar@gmail.com

P.S.2 Det trenger ikke være dyre gaver, bare gjennomtenkte. Jeg tenker på deg. 

Reklame

5 kommentarer om “Julepresangen og forventninger hos mennesker med Asperger syndrom

  1. Som mor til en jente med asperger opplevde vi noe av det samme, en stor og flott gave som var til henne viste seg å være Justin Bieber effekter. Noe som absolutt ikke passet en jente som liker scifi, fantasy og vitenskap. Så bare hvor jenta rygga flere meter tilbake og prøvde å distansere seg mest mulig fra denne gaven og var bortimot på gråten.

    Hun tåler litt overraskelser, men jeg kjøper mest mulig som er knyttet til særinteressene hennes og gjerne ting hun har sagt hun ønsker seg. I tillegg prøver jeg å tipse familien om hva som kan falle i smak, for det er sannsynligvis ikke de samme tingene som jenter på samme alder.

    Likt av 3 personer

  2. junior er 7 år,i år har vi samarbeidet,studert, og sammen funnet hans hoved gave. han skal få studere,klemme på pakken,og studere mer…men ikke åpne.(selvsagt lego) når han har hatt noen dager sammen med gaven,skal han få være med å pakke den inn. håper at denne vrien kan hjelpe til å holde stresset hans på et lavnivå.

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s