asperger syndrom · depresjon · tilleggsvansker

Tvungen identitet

Jeg har lest litt om identitet. Identitetsforegripning oppstår når ungdom ikke utforsker identiteten sin, men isteden tar en iditentitet som de føler er forventet. Jeg var en sånn ungdom! 

Ingen prøvde å tvinge meg til noe som helst, men jeg klarte ikke ta egne valg. Jeg hørte derfor på det alle voksne sa: Helene er så flink til å skrive. Hun burde bli journalist. Inn på journalisthøgskolen bar det!  

 Personer som ikke velger, enten fordi de blir tvunget eller ikke klarer å velge (det siste var tilfelle for meg) verken tåler eller tolererer endringer/forandringer og har en tendens til å prestere dårlig under stressede betingelser. Slik er høgskole! Jeg ble innlagt etter et års kaving på nytt bosted, med nye klasser og annet studiemiljø. 

Tryggheten lå i å unngå alle forandringer, beslutninger, belastninger og å stole på at andre kunne beslutte for meg, på best mulig måte. Jeg strebet etter å være bra på deres måte. Ingen mente å tvinge meg. Men jeg grep hånda deres! Jeg lånte deres håp om en god utdannelse i fine omgivelser og muligheten til å jobbe med noe jeg var skikkelig god til: å skrive. Jeg grep etter lærere og medelever som gikk i de skoa jeg ønsker meg. 

Jeg var ikke ulykkelig fordi jeg hørte på de voksne rundt meg, men fordi jeg ikke hadde tryggheten inni meg som jeg absolutt trengte. Jeg fikk alvorlig depressiv episode med suicidial adferd. Og så ble jeg gradvis til den du møter i bloggen min igjen. Jeg skriver. Det er det jeg kan, og vet jeg kan. Alt annet er jeg veldig usikker i, som vår sosiale relasjon. Kjenner du meg?

P.S Mangler du en gave til jul og vil lære bort en asperger å kjenne? Sjekk ut boka mi. 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s