asperger syndrom · sosialt

Sosialt samspill

Når du møter en dame, her meg, med Asperger syndrom, kan det oppstå kommunikasjonsproblemer. Jeg  skrev om kommunikasjon med en person med Asperger syndrom her i forrige uke og fikk over to tusen delinger på Facebook. Jeg snakket til folket. Folket leste og delte.

Du kommer til meg og antar at vi er på samme lag, at vi jobber for det samme, at jeg skal bli frisk. Selv om jeg har diagnoser vi kan jobbe med, er jeg ikke så trygg på forandringer fordi jeg også har Asperger syndrom. Vi kan ikke jobbe for endring på samme lag. Jeg har noe inni meg som motarbeider oss. Jeg beklager. Vi er på hver vår banehalvdel.

kids-56952_640

Jeg bryter spillereglene. Jeg smiler når jeg skal se trist ut og kan bli sint når du bruker en høflighetsfrase jeg burde takket for og smilt med alle tennene. Jeg biter meg fast til noe jeg ikke forstår. Jeg henger rett og slett ikke på greip og du blir ikke klok på meg.

Det kan oppstå problemer knyttet til mimikk og kroppsspråk i det sosiale spillet vi utøver på livets fotballbane og du får føle på kroppen at vi er på forskjellig lag og i hver vår liga. Jeg tipper hvorden jeg skal se ut. Borte, hjemme, uaviggjort. Noen ganger skal jeg le eller smile, noen ganger skal jeg absolutt ikke det.

Du fortsetter å nærme deg målet. Du vil score full pott i sosialt samvær. Men meg er ikke så enkel å være sammen med. Jeg er vanskelig å lese og vanskelig å forstå. Vil du vite hvorfor jeg lo av deg?

Jeg ser for meg bilder når du snakker og kanskje kan jeg se et veldig morsomt bilde ut fra et ord du bruker, og smile mens du egentlig er trist eller opprørt. Jeg mener ikke å le, egentlig, ikke av deg. Men situasjonen er så morsom! Skjønner du gamet?

Jeg har dårlig situasjonsfornemmelse. Gjensidighet får jeg ikke til. Vi kan snakke om et balanseproblem. Det handler ikke om å gå på line, men å falle utenfor. Her: samfunnet. Jeg faller utenfor samfunnet. Jeg strekker ut armen og sier takk for kampen.

Du går uten meg, hjem fra jobb, litt forundret over dagen som er lik alle de andre dagene: Jeg som sitter ved macen eller forteller deg fakta fra reklameannonsene. Du går over til neste omgang. På den sosiale arenaen, er det familie på fire eller kanskje fem.

P.S Jeg vil hjem, jeg også.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s