asperger syndrom · rutiner · sosialt

Lister

Jeg pleier å skrive lister. Det gir meg forutsigbarhet. Jeg skriver lister med hva jeg skal gi i gaver. Jeg er en vandrende handleliste. Jeg vet akkurat hva jeg skal bestille, kjøpe inn, gi, når, til hvem, pakket inn eller ikke pakket inn. Jeg leser også reklamen for matbutikker slik at jeg vet hva du kan putte på din handleliste. Et ekstremt kontrollbehov? Kanskje.

Slike lister gir mening for meg. Noen synes det er tullete. Jeg er tullete. Hvorfor ler dere ikke da? Eller kanskje er det det dere gjør, i det skjulte eller de gangene jeg ikke skjønner humoren og dere ler. Da blir jeg liten. Men jeg kan være morsom jeg også, jeg må bare ha kontroll på situasjonen og kjenne meg komfortabel.

Lister over gjøremål, kan forandre hverdagen til en med Asperger syndrom. Med en liste kan vi få i oss måltider til rett tid, huske å dusje, huske gjøremål andre tar som en selvfølge. Langtidshukommelsen er ofte særdeles godt utviklet, mens korttidshukommelsen har problemer med å henge med. Derfor gjentar jeg: Gi meg en huskelapp.

Vi kan også bli så oppslukt i det vi holder på med at vi glemmer å spise. Gi meg en kalender som piper når det er mat eller andre ting jeg må huske på. Pling i bollen. Gullfisk! Haha, tok du den?

Jeg er i gang med liste kalt timeplan. Jeg trenger rigide rutiner. Jeg liker ikke å ta ting som de kommer. Jeg er heller ikke så god på å ta time for time. Fordi, jeg vet at jeg lever om tre timer også. Så intelligent er jeg, og såpass med selvinnsikt har jeg selv om jeg er «gal» og suicidal. Og hva skjer da, om tre timer, om jeg ikke vet hvem som skal være sammen med meg? Jeg får angst.

Jeg skriver ned et par rød sokker til …. Og en eske godteri til …. Og så skriver jeg på timeplanen: Tv klokken 15.35 til 17. Jeg vil plotte det inn i en kalender som piper og gir meg beskjed. Jeg henger med!

Det er helg og helg er stikkordet for uforutsigbarhet. Noen sier «god helg» til meg og kommer inn og korrigerer til «helg». De vet, helgene er ikke gode for meg. Lørdag! Ikke god, ikke lørdagsgodt, bare lørdag.

Det er det som står i vaktlistene: Lørdag. Ikke tillegg den egenskaper den ikke har, selv om dere skal ha noe godt til kveldsmat. Om forlatelse, jeg har visst misforstått livets gleder. God til deg. Jeg kan skrive det ned så jeg husker å si det neste helg: God helg. Jeg plotter det inn på fredag i timelista mi. Klokken 14.55.

post-it-1277427_640Foto: Post-it huskelapp, Pixabay

3 kommentarer om “Lister

  1. Jeg skjønner godt ditt behov for lister i forhold til kontroll og forutsigbarhet. Jeg lager ofte lister selv, når jeg har mye som skal huskes på, når jeg skal ut og reise, når jeg skal til byen osv.. Dessuten skriver jeg ofte handleliste på lørdag, – når det skal «storhandles». (Men ganske ofte blir lista liggende igjen på benken hjemme….)

    Likt av 2 personer

  2. Handleliste må jeg bare ha når jeg skal gjøre matinnkjøp. Ellers glemmer jeg noe. Og hva hadde livet vært uten kalenderen på mobilen min?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s