asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

Å oppleve byen/livet fra en annen vinkel

Har du prøvd å se fra et annet perspektiv? Jeg prøvde å se byen fra rullestol, nærmere bestemt Oslo og Frognerparken. Eller rettere sagt, jeg så byen fra menneskers perspektiv. Et litt annerledes menneske siden jeg ikke kunne gå. Jeg har ikke vært ute blant folk på veldig lenge. Jeg var på visitt. Jeg hører ikke til samfunnet på fast basis. Jeg var som en gjest i samfunnet på konsert. Nå skal jeg skrive om å være med!

Jeg var veldig usikker på om jeg skulle dele det på bloggen min. Om jeg skulle innrømme at jeg trenger mer hjelp enn veldig mange andre med Asperger. At jeg ikke kan dra noe sted på egenhånd. At jeg ikke kan stå på mine egne ben, verken pga. det mentale eller det fysiologiske. Jeg var også usikker på om jeg skulle dele at jeg hadde en fin opplevelse, fordi det er noen som vil mene at jeg ikke klarte det selvstendig nok til å være opplevelsen verdig. Jeg var redd noen skulle mene at klarte jeg dette, skulle jeg klare mer i hverdagen. Det gjør jeg ikke med ujevn begaving og evneprofil og ber herved om at det ikke skal være tema i dag før jeg fortsetter:

Jeg kom fram til at jeg med mine tilleggsvansker skulle dele konserten på aspergerinformator. Jeg gav i går ansiktet mitt, ofret masken, lot meg sitte hjelpeløs og avhengig av andre mennesker. Jeg tok del i fellesskapet. Det skal leserne få vite!

Å være på konsert var skummelt fordi jeg hadde mange tanker inni meg som ikke kunne få komme ut og begivenheten innebar mange inntrykk. Det lukter øl fra gresset mentalt enda. Jeg hadde det vanskelig og ble godt passet på. – MEN jeg var der! Der det var brostein og grus på bakken og mykt gress som det var tungt å trille en lett kropp gjennom var JEG i ullpledd. Det var høye mennesker som kunne se ned på meg, men de fleste gjorde det ikke. De var opptatt med å bære øl der de gikk i Toms og Converse. Mange par var blå.

Min funksjonshemning fikk et synlig preg gjennom rullestol fordi bena mine ikke kan fungere over flere timer og fordi jeg ikke har kontroll på impulsene mine. Men øynene kan betrakte deg! Jeg fikk noen blikk tilbake også. En klappet med hendene sine og smilte til med mens Bruce sang. Jeg smilte og klappet tilbake. Klapp, klapp meg på skulderen.

Kunne du se smilet? Munnen sitter midt i ansiktet. Og ørene virket også! Å være i behov av et hjelpemiddel betyr ikke at man er verken krøpling eller mindre verdt. Man er et likeverdig menneske med en funksjonshemning. Like ved meg satt en annen dame i rullestol. Jeg tenkte at vi var på lag. Hun gjorde meg modig. Spill opp!

Jeg hørte musikk fra alle kanter. Det var innimellom flott å sitte der selv om lydkvaliteten og synsinntrykket var bedre for de med plass helt fremme. Det var fint å sitte skjermet fra omgivelsene med stolen mellom oss, være inkludert blant menneskemassen som en del av publikum. Jeg og nesten 40 000 mennesker opplevde Bruce Springsteen, The Boss.

Han spilte Point Blank, favorittlåta mi. Mye måtte til av et helsevesen for at jeg skulle kunne oppleve begivenheten. En person jeg delte opplevelsen med var pappa, verdens beste. Jeg grep hånden hans da jeg var redd og når jeg ville si «glad i deg». I dag kan jeg lese om konserten på Internett. Jeg var der. Heia Bruce! Skåler med brus. Jeg fiksa det!

Jeg trodde ikke helt på at vi skulle få det til. Bare det å flytte tidspunktet for et måltid, knøt seg i magen for meg. Jeg fikk angst og visste ikke opp eller ned på noe. Men de rundt meg visste. Takk Gud for at ikke alle med asperger har anoreksi og andre diagnoser i tillegg. Det blir virkelig komplisert. Så komplisert at å dra på denne konserten innebar mange måneder planlegging og er det eneste jeg skal i sommer, bortsett fra å være på sykehuset. Og det er helt greit! Jeg har opplevd nok for i år. Nå vil jeg hvile. Applaus.

konsert.jpg

22 kommentarer om “Å oppleve byen/livet fra en annen vinkel

 1. Jeg har handikapp-skilt til bilen min. Ikke fordi jeg ikke kan gå, det kan jeg, på sett og vis, litt klossete i nedoverbakker, og pustende og pesende i oppoverbakker, men gå kan jeg allikevel, ihvertfall enn så lenge. Men i utgangspunktet fordi jeg har invalidiserende angst, jeg bekymrer meg for alt mulig mellom himmel og jord og enda litt til, det er vel den mest bastante og korte måten man kan beskrive et tillegg til asperger som jeg har, generalisert angstlidelse.

  Men takket være skiltet, da, så har jeg lagt merke til noen ting, og jeg har ikke alltid hatt god samvittighet for å bruke det, heller, det har hendt jeg har latt være, fordi jeg har sett at det har vært få handikapp-plasser å oppdrive, og jeg HAR jo tross alt ben å gå på. Og så har jeg lagt merke til at parkeringsautomatene, måten de har vært laget, er sånn at man minst må ha meterlange armer for å nå opp til å få betalt, dersom man da altså er et menneske som ruller.

  Dette var et aldeles nydelig, levende innlegg om en fin opplevelse, og jeg hang meg opp i det smilet du fikk under konserten, og at du så en annen rullestolbruker mens du satt der. Det var så flott at du greide det! Kryss i taket! ❤ Jeg vet hvor beundringsverdig det er å faktisk greie å komme seg ut blant folk, og enda mere for deg. Hipp hurra for deg og motet ditt! ❤ ❤ ❤

  Denne youtube snutten her med Bruce Springsteen syns jeg var søt:

  Likt av 1 person

 2. Å så bra at du fikk oppleve konserten, det må være en opplevelse for livet. Dette er nok siste konserten hans i Norge. Han begynner å trekke på åra og Norge er jo ikke akkurat verdens navle.
  Med dette var et godt beskrevet innlegg.
  Synes du at det er flaut å bruke rullestolen?

  Likt av 1 person

  1. Jeg syns ikke det er flaut. Men det er et bevis på at jeg trenger tilrettelegging vi ikke fikk til på en annen måte. Men jeg var stolt av hun andre i rullestol som også hadde tatt turen. Og jeg var glad for at jeg ble kontrollert til å ikke gjøre noe som skadet noen eller gjorde det vanskelig for noen fordi de ikke skjønte hva som skjedde med meg.

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s