asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

De gode egenskapene

De gode egenskapene hos en person med Asperger syndrom kan være å ha øye for detaljer, at en husker situasjoner, er ærlig og har faktakunnskap innenfor et interessefelt (Kilde: Asperger Syndrom – en håndbok for foreldre og fagfolk av Tony Attwood). At du ikke ser jeg prøver å mestre, gjør vondt.

For å føle meg bra, har jeg lest om personer som har hatt diagnosen og lyktes i livet sitt, gjerne gjort gjennombrudd som forfatter, kunster eller innen dyrehold som Temple Grandin. Men noen ganger føler jeg meg mislykka da, siden jeg er innlagt og spesielt tilrettelagt for. Jeg er ikke som de andre, på verken den ene aller andre måten. Ikke som de vellykkede og suksessrike aspergerne og ikke som «vanlige» nevrotypiske.

Det er så lett å glemme alle ferdighetene mine da, som blikk for detaljer og evne til å uttrykke meg skriftlig og kunstnerisk. Men ferdighetene mine blir jo ikke borte selv om jeg ikke pusser tennene og ikke kan håndtere strikkepinner fordi jeg skader meg selv om jeg hadde fått disponere dem. Nei, jeg og ferdighetene mine blir ikke borte. Jeg er her. Og jeg ser deg! Knips:

Det er så godt å sitte sammen med mamma og pappa eller broren min, når de er på besøk. Og det er fint å sitte sammen med en sykepleier som ikke forventer mer av meg enn jeg klarer. Skjønner du bildet? Det er så fint å bare være sammen. Det er så fint å være to noen ganger. Innlegget fortsetter under bildet.

hands-423794_640Foto: Pixabay

Jeg er ikke en einstøing. Men jeg foretrekker ofte stillhet bare overdøvet av musikk. Det er en del av huset meg. Samtaler stjeler ressursene mine. Samtale er ikke min gode ferdighet eller egenskap. Jeg går så lett i vranglås I døråpningen. Sier du noe «feil» henger jeg meg opp og vi går aldri videre. For to dager siden fikk jeg kjeft, og jeg og sykepleieren ble uvenner, nesten fiender der jeg satt igjen «ansvarliggjort».

Om noen hadde nøkkelen til meg og kunne åpne den langvarige vranglåsningen, ville vi vært ute nå. Ute i solen og likt det! Kanskje på ferie i et eksotisk land og spist is og jeg hadde kanskje sittet stolt med et eksemplar av en ny bok forfattet av meg. Men vi er ikke det, for jeg er meg som har tilleggsvansker og begrensninger samtidig som jeg har positive egenskaper. Og det er helt greit. Jeg og mange med Asperger har ujevn begavning. Vi er ikke dumme, men annerledes.

I dag er det helt greit å sitte igjen på sykehuset mens de andre drar på ferie. Jeg ønsker meg ikke en venn å være ute med. Jeg har nok med korte besøk innendørs. Jeg er ærlig, en egenskap som mange med Asperger innehaver. Jeg blir overbelastet av for mange inntrykk. De andre spiser kake på stua fredager. Jeg hører ikke til det fellesskapet! Det er greit. Greit?! (Jeg sier ikke at du er feit eller noe annet ufint).

 

Reklame

8 kommentarer om “De gode egenskapene

 1. Jeg og min eks, vi hadde en krangel, vi, om ordet greit, og siden lo vi av den disputten. Vi hadde kommet hjem fra jobb, og var begge slitne. Jeg fra tiltaksjobben min, han fra jobben sin i næringsparken her. Så vi ble enige om å dra ut og spise, min eksmann kom med et forslag til cafe, og jeg svarte ham med greit. Han spurte hva som var galt med forslaget hans, og jeg svarte fremdeles at det var helt greit. Men hva er GALT!? Kom det da, og dermed startet en krangel, jeg forvirret fordi jeg jo hadde svart at det var helt greit, som i betydningen helt i orden? Og han skjønte visst ikke at det altså VAR helt greit!….først da ble jeg irritert og sint, sliten som jeg var, også. Så vi hadde en lengre krangel, men etterhvert så fant vi jo ut av at vi faktisk hadde vært enige om den cafeen hele tiden…… ❤

  Siden skjønte eller trodde vi begge, at det nok kunne være fordi aspergeren i meg på en måte slo til der, og at jeg kanskje hadde kopiert et eller annet kroppsspråk som ikke samsvarte med at det faktisk VAR helt i orden, det forslaget han kom med. Sånn at hele krangelen på en måte ble litt aspergeriansk misforstått……Det hender seg visst at kvinner kan komme til å si greit og helt greit i det øyeblikket de EGENTLIG ønsker å spikre partneren til veggen…..!……Men altså ikke sånn med aspergerkvinner, vi sier nok hva vi mener for det meste, vi…. <2 Her en liste over hva kvinner EGENTLIG mener når de sier greit og annet, tatt fra en humorside på internett. :

  Greit
  Dette er et ord kvinner bruker for å få slutt på en krangel når de føler at de har rett og at det er på tide at du holder kjeft. Bruk aldri «greit» for å beskrive hvordan en kvinne ser ut. Dette vil forårsake at du ender opp i en krangel igjen.

  Fem minutter
  Dette kan du anse å bety en halvtime. Det er sammenlignbart med de fem minutter som din fotballkamp kommer til å vare før du tar ut søpla, så der er dere jevnbyrdige.

  Ingenting
  Dette betyr at det er faktisk «noe» og du bør være på tå hev. «Ingenting» brukes vanligvis til å beskrive følelsen til en kvinne hvor hun ønsker å spikre deg til veggen. «Ingenting» antyder som oftest en krangel som vil vare i «fem minutter», og som vil ende med ordet «greit».

  Gjør som du vil (med hevede øyenbryn)
  Dette er en utfordring til deg. En utfordring som vil resultere i at kvinnen blir forbannet over «ingenting», og vil sannsynligvis ende med ordet «greit».

  Gjør som du vil (med vanlige øyenbryn)
  Dette betyr at kvinner sier «Jeg gir opp» eller «Gjør som du vil. Jeg bryr meg ikke». Du vil få et «Gjør som du vil (med hevede øyenbryn)» innen få minutter, fulgt av «Ingenting» og «Greit», og hun vil snakke med deg igjen om «Fem minutter» når hun har roet seg litt.

  Høyt sukk
  Dette er egentlig ikke et ord, men en ikke-verbal meddelelse som ofte blir misforstått av menn. Et «Høyt sukk» betyr som oftest at hun for øyeblikket synes du er en idiot og lurer på hvorfor hun kaster bort sin dyrebare tid på å diskutere «ingenting» med deg.

  Svakt sukk
  Igjen, ikke et ord, men en ikke-verbal meddelelse. «Svakt sukk» betyr at hun er tilfreds. Det beste du kan gjøre nå for å holde henne i denne tilstand, er verken å puste eller røre deg.

  Det er greit
  Dette er en av de farligste yttringene en kvinne kan gi til en mann. «Det er greit» betyr at hun ønsker å tenke lenge før hun straffer deg for hva du enn har gjort mot henne. «Det er greit» er ofte brukt sammen med ordet «Greit», og i forbindelse med «Gjør som du vil (med hevede øyenbryn)». En eller annen gang i nær fremtid kan du forvente deg store problemer.

  Det må du gjerne
  Dette er ikke en ytring, men et tilbud. En kvinne gir deg muligheten til å komme med hvilken som helst unnskyldning eller grunn som du kan ha for hva du enn har gjort. Du har en rimelig god sjanse til å fortelle sannheten. Vær forsiktig, så kanskje du slipper unna et «Det er greit».

  Takk
  En kvinner takker deg. Ikke besvim, bare si værsågod.

  Takk skal du ha
  Dette er noe helt annet enn «Takk». En kvinne sier «Takk skal du ha» når hun er forbanna på deg. Det viser at du har fornærmet henne på en ufølsom måte og det vil bli etterfulgt med et «høyt sukk». Vær forsiktig med å spørre hva som er i veien etter et «Høyt sukk», da hun bare vil svare «ingenting».

  Likt av 1 person

 2. Liker du Dire Straits? Her en videosnutt av dem med teksten:

  Warning lights are flashing down at Quality Control
  somebody threw a spanner and they threw him in the hole
  there’s rumors in the loading bay and anger in the town
  somebody blew the whistle and the walls came down
  there’s a meeting in the boardroom they’re trying to trace the smell
  there’s leaking in the washroom there’s a sneak in personnel
  somewhere in the corridors someone was heard to sneeze
  ‘goodness me could this be Industrial Disease?

  The caretaker was crucified for sleeping at his post
  they’re refusing to be pacified it’s him they blame the most
  the watchdog’s got rabies the foreman’s got fleas
  and everyone’s concerned about Industrial Disease
  there’s panic on the switchboard tongues are ties in knots
  some come out in sympathy some come out in spots
  some blame the management some the employees
  and everybody knows it’s the Industrial Disease

  The work force is disgusted downs tools and walks
  innocence is injured experience just talks
  everyone seeks damages and everyone agrees
  that these are ‘classic symptoms of a monetary squeeze’
  on ITV and BBC they talk about the curse
  philosophy is useless theology is worse
  history boils over there’s an economics freeze
  sociologists invent words that mean ‘Industrial Disease’

  Doctor Parkinson declared ‘I’m not surprised to see you here
  you’ve got smokers cough from smoking, brewer’s droop from drinking beer
  I don’t know how you came to get the Betty Davis knees
  but worst of all young man you’ve got Industrial Disease’
  he wrote me a prescription he said ‘you are depressed
  but I’m glad you came to see me to get this off your chest
  come back and see me later – next patient please
  send in another victim of Industrial Disease’

  I go down to Speaker’s Corner I’m thunderstruck
  they got free speech, tourists, police in trucks
  two men say they’re Jesus one of them must be wrong
  there’s a protest singer singing a protest song – he says
  ‘they wanna have a war to keep us on our knees
  they wanna have a war to keep their factories
  they wanna have a war to stop us buying Japanese
  they wanna have a war to stop Industrial Disease
  they’re pointing out the enemy to keep you deaf and blind
  they wanna sap your energy incarcerate your mind
  they give you Rule Brittania, gassy beer, page three
  two weeks in Espana and Sunday striptease’
  meanwhile the first Jesus says ‘I’d cure it soon
  abolish monday mornings and friday afternoons’
  the other one’s on a hunger strike he’s dying by degrees
  how come Jesus gets Industrial Disease

  Likt av 2 personer

 3. Mange tanker, både i alvor og med humor. God blogg som vanlig, Helene, og en av mange flotte kommentarer fra Hanne-K. Skulle ønske dere to kunne skrevet ei bok sammen, jeg! Dere utfyller hverandre så utrolig bra!!

  Likt av 2 personer

 4. Takk fordi du deler din historie. Fandt bloggen din på fb siden autisme Norge. Jeg bor og jobber i Danmark som pedagog og synes det er utrolig interessant og lærerikt å lese personlige fortellinger som dine, takk for at du åpner opp og lærer meg om hvordan det kan være….
  Det å bare være sammen og at vi som mennesker uansett har Verdi er det mange som ikke forstår…hvem sier det mest riktige er å snakke sammen..hvis annet har Verdi for deg eller en anden…Men det er jo vigtig å bli forstått…jeg håper bloggen kan være til det og gjør det bare LITT lettere å være deg.
  Jeg synes din blog fortjener en guldmedalje for den er gull verd. (Beklager hvis det kommer til å være litt danske ord).

  Kommer til å lese med fremover. Jeg kan ikke helt forklare det men den måten du skriver på er så bra! Når du skriver at dem som er successfulle enten blir forfatter eller lignende ser jeg deg for meg…
  Vh en som ble veldig imponeret over din ærlige blog.

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk for en veldig god kommentar. Jeg fortsetter å skrive. Ta gjerne en titt på boka mi også hvis du liker hvordan jeg skriver. Nytt blogginnlegg kommer klokken 15. 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s