asperger syndrom · rutiner

Dagsplaner gjør meg mer fleksibel

En god dagsplan, gjør meg bedre utrustet for overraskelser eller forandringer. Det høres kanskje rart ut, men da har jeg et system å gå ut i fra og jeg kan se på forskjellen på dagen sammenlignet med de andre dagene og se tydelig hva som er annerledes, for eksempel besøk klokken 17 mens jeg egentlig har tid med Macen.

Jeg har en digital plan på noe som heter Handi Note fra Samsung. Når jeg ser på planen min, vet jeg hva som vil være som vanlig i dag, og hva som kommer til å være annerledes, kanskje en dusj.

Jeg kan se om det kommer til å bli overraskelser hvis de kommer i tide, fordi jeg har plottet de inn i kalenderen. Noen forandringer kan skje samme dag, og de kan jeg dessverre ikke forberede meg på, men jeg vet i det minste hva jeg til vanlig skulle gjort og hva jeg må skyve på, miste eller unngå.

Jeg kan se hva som skal skje først og hva som skal skje senere, for eksempel veiing før frokost.

Jeg vet at jeg ikke må holde på med noe jeg ikke liker i en evighet, alt har et sluttidspunkt der noe annet, kanskje en av spesialinteressene mine begynner.

Jeg får se når jeg skal holde på med mine fokuserte interesser, som nå når jeg sitter ved macen og blogger om Asperger syndrom og fordelen med en plan.

På Handi Note forsvinner aktiviteten fra lista når tidsrommet for den er passert. Det gjør det lett å følge planen gjennom dagen. Jeg har valgt at overraskelsesaktivitetene, de som bare gjentas en gang, skal bli stående. Slik kan jeg gå tilbake i kalenderen og se når jeg hadde besøk sist, for eksempel av broren min. Snart er det måltid, sier Handi. Vær så god og sitt ned, sier jeg. Og så kommer storebror.

handi-note3-1500px_0

7 kommentarer om “Dagsplaner gjør meg mer fleksibel

 1. Skjønner godt at en slik «dag-kalender» fungerer veldig greit, både for å være forberedt på at dagen vil være slik og slik, og i ettertid som ei minnebok. Det var lurt å beholde visse begivenheter, slik du beskriver. Godt tips!

  Likt av 1 person

 2. Hei

  Jeg har lest på siden din en stund, flott sted å lære. Jeg har en sønn på ni år som ble diagnostisert med Asperger i våres. Hos oss bruker vi nå detaljerte planer hver dag. Jeg lurer på om du kjenner til om denne planen din finnes som en app jeg kunne lastet ned til min sønns IPad? Og også om det er mulighet for at jeg oppdaterer planen hans fra min PC?

  Likt av 1 person

  1. Takk for tilbakemelding. Jeg vet at akkurat denne ikke finnes til iPad, men den finnes til kombinasjonen handi note Og PC der man kan gå inn i å redigere planen på pc og få den til å virke på handi. men det finnes en app som er tilsvarende for iPad. Jeg skal se om jeg finner ut hva den het igjen.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s