asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

Uakseptabelt ufleksibel

Et av problemområdene for mennesker med Asperger syndrom, er å være lite fleksibel i tanker og adferd. Du kan synes jeg er urimelig når jeg setter opp dagsplanen min og når jeg blir sint når sykepleieren avløser etter rapport ti minutter før tiden. Jeg kan bli veldig ustabil og ganske sint. Men hvem av oss har egentlig rett? Du som bryter avtalen, eller jeg som ikke tilpasser meg endringen? Jeg har en hjerne som fungerer annerledes enn din. Det betyr ikke at jeg er gal eller dum. Jeg er annerledes, og ja, det er vanskelig.

Her kommer noen eksempler på hva som kan være sentralt og vanskelig for personer med Asperger syndrom når det gjelder fleksibilitet, jmfr. veiledning fra SPISS forlag.

 • Avhengige av faste vaner og rutiner og insisterer ofte på at andre skal følge disse
 • Presisjon og punktlighet er sentralt for dem
 • Misliker plutselige forandringer
 • Har et knippe få spesielle interesser som de bruker mye av tiden sin på. Det kan gå utover plikter som jobb og basale behov som matinntak.
 • Liker ikke at ting blir annerledes enn de trodde det skulle bli
 • Synes det er vanskelig å dra til ukjente steder
 • Synes det er vanskelig å være i ukjente situasjoner
 • Plages av visse lyder eller andre detaljer
 • Synes valg er veldig vanskelige å ta valg

Jeg kan være vanskelig å omgås. Jeg kan være vanskelig å imøtekomme, gjøre en avtale med og kanskje noe så enkelt som en tur på kafé (selv om vi later som at jeg ikke har anoreksi men er en «ren» Asperger i dette innlegget) kan bli et stort virrvarr. Det serveres kanskje noe annet enn jeg så for meg, du er kanskje fem minutter for sent ute til avtalen vår, det er barn som snakker og ler på nabobordet, det lukter parfyme av deg eller noen i samme rom osv. Alt dette bygger seg opp og jeg får en angstknute i brystkassa mi.

Derfor går mange med Asperger på McDonalds, for der vet man akkurat hvilken mat man får. Man slipper også å vente på en kelner og kan forlate stedet når man er forsynt. Det høres kanskje rart ut, men til å med på ferie i spennende, eksotiske land vil Aspergeren i mange tilfeller foretrekke McDonalds. Det gjør oss ikke feite automatisk, det er mye å velge i der også. Du bare var ikke klar over det, for du har kanskje ikke vært på McDonalds siden nittitallet.

Det er vanvittig befriende når jeg får følge dagsplanen min og derfor er jeg glad mye av tiden til tross for depressivitet og destruktivitet. Da vet jeg nemlig hva som skjer når. Da tåler jeg også andre innslag på planen (se link), bare jeg har den klart for meg som en grunnmur. Vi kan bygge slott! Selvsagt ikke helt bokstavelig, men jeg hadde ikke hatt noe i mot å sette meg med legoklosser å bygge et. Jeg er temmelig klossete og barnslig av og til.

rubber-bands-1158199_640Foto: Pixabay

Reklame

2 kommentarer om “Uakseptabelt ufleksibel

 1. Jo, klart det ofte blir vanskelig, – både for deg og for dem som skal være sammen med deg. Selv om det meste er lagt opp til at du skal kunne leve «etter skjema», så er det mennesker som skal ivareta jobben. Og der det er mennesker, der kan det alltid skje uventede og uforutsette ting. Livet går nesten aldri hundre prosent på skinner, – det vet sikkert du mye mer om enn jeg. Men jeg sier det enda en gang: Jo mer vi vet om aspergerlivet, desto lettere er det å forstå aspergerens reaksjoner og særegenheter. Håper dine skjema for helga kommer til å stemme best mulig, Helene!

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk. Det begynte litt klissete med at jeg slet med bloggen og den publiserte seg før tiden. Men da det først skjedde, fikk jeg bare gjøre det beste ut av det. Ingen ting går på skinner, og dette var en bagatell, egentlig. Men den gjorde at jeg nå sitter våken mens jeg pleier å hvile, for jeg ble urolig. Så lite skal det til.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s