asperger syndrom

Planen – en del av livet mitt

En del av livet mitt er planlagt ned til minste detalj. Det planlagte hjelper meg å holde hodet over vannet og å legge på svøm i ukjent farvann. Jeg har tidligere blogget om at en plan kan gjøre meg mer fleksibel. Jeg kan se på hva som skiller dagen fra en annen dag, hvilke uregelmessigheter som oppstår og når jeg kan sitte med mine fokuserte interesser. Dette er en oppfølger for å utfylle tomrommet man kan sitte igjen med etter ett øyekast på et organiseringssystem. Hvorfor? Fordi det er viktig for meg.

Planen min er en del av hverdagen min, og dermed en del av livet vårt. Det er hverdager vi har flest av, tross fine brylluper og triste begravelser som vi husker livet ut. I dag for eksempel, er det hverdag og mandag med legesamtale klokken 11 og andre gjøremål til faste tider. Jeg er redd fordi helgen ikke gikk som planlagt, den inneholdt beskjeder det ikke var satt av tid til i kalenderen, jeg mistet et vennskap og jeg mistet troen på meg selv. Men jeg stikker hodet ut av vannskillpaddeskallet og forklarer:

Planen kan fylle mange funksjoner både nå og tidligere. Jeg trenger ikke gi slipp på den selv om den ikke forutså. Planen gjør meg fortsatt mer trygg og klar for det uforutsigbare. Den ivaretar hverdagen og spesielle begivenheter. Jeg noterer meg når jeg har besøk og kan gå tilbake og se når noen var hos meg sist. Det var på lørdag! Både pappa og hunden min! Hun sa ikke voff, men hun la seg i fanget mitt og ble der helt til de skulle gå.

Jeg kan holde planen i hendene mine. Den er konkret og «handy». Jeg kan vise til når jeg matet fiskene, for jeg følger alltid planen min mer eller mindre slavisk. På formiddagen skal de få mat, nærmere bestemt klokken 10.oo, fiskene, i følge den digitale Handi Note 4. Når tidspunktet er passert, må jeg scrolle opp for å se aktiviteten. Ellers ser jeg bare det som venter meg.

Det er mye som venter meg i det lille livet mitt. Det er måltider, tid til å jobbe på macen med bildene mine, samtaletid, tid til å sitte å se tv-serie og tid til å legge seg. God natt og sov til neste morgen. En god plan ivaretar alt sånt.

handi-note3-1500px_0

 

Reklamer

2 kommentarer om “Planen – en del av livet mitt

  1. Jeg tror det er bra for deg å kunne planlegge livet sånn. Hadde faktisk en Handi selv, for mange år tilbake på ungdomsskolen – må vel ha vært i 2009 eller noe sånt. Jeg har aldri planlagt dagene veldig detaljert eller gjort det over lengre perioder, men jeg liker en viss orden. Jeg trenger ikke nødvendigvis tidspunkter om ikke det er i forhold til andre mennesker eller at jeg skal noe sted, men jeg liker lister. Kunne krysse av på det jeg har fått gjort, organisere gjøremål og tenker. Selv om det også kan ha motsatt virkning og være stressende, om listen er for krevende og jeg ikke får gjort alt jeg ønsker (som ofte kan være praktisk umulig). Da fører det til mer tvangshandlinger i mitt tilfelle. Men gjør jeg det riktig, kan det være beroligende og til hjelp.

    Jeg er glad for at jeg får plass et sted i planen din, når vi som regel snakker sammen daglig. Det betyr mye og gjør hverdagen min fullstendig. Og jeg vet at blogginnlegg kommer fast ut her klokken 15, at jeg har noe fast å gå til.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s