asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt · tilleggsvansker

Men dette vet jo «dumma»

Noen tenker at en person som meg er dum. Hun burde jo klare å leve et selvstendig liv, hvis ikke er hun dum, barnslig eller tilbakestående. Men sannheten er at jeg har kommet ditt at jeg ikke får lov å prøve. Jeg setter avgjørelsen på prøve. For jeg vet, jeg vet så godt at det som skal skje med meg – en overflytting til et helt nytt sted – vil gjøre meg vondt.

Jeg vet at det ukjente føles om mulig enda mer ukjent for en som er rutinepreget og avhengig av de samme menneskene rundt seg til enhver tid. Jeg er en sånn person, kjenner det på kroppen, ut i fingerspissene som desperat tukler med sår. Jeg vet at å bytte behandler, ikke ender noe annet enn nettopp bytte av behandlerne. De oppnår ikke en «friskere» meg. Kanskje får de en enda mer utadgerende og fortvilet person.

Jeg vet det er fysisk vondt å være sammen med mange mennesker på en gang hvis jeg ikke har kontroll over situasjonen, samtidig som jeg kan mestre det andre ganger, som da jeg var totalt innstilt på Bruce Springsteen-konsert. Det er det inkonsekvente. Jeg er ikke bare det du ser. Det gjelder mange medmennesker (ja vi er mennesker) på autismespekteret.

Jeg er ikke bare den som knuser bildene som henger på veggen, tilsynelatende uten grunn. Jeg er også hun som venter med å skade seg, en gang i blant. Jeg er ikke bare den som har en anoreksipreget kropp. Jeg er også en som følger opp kostlista og ikke svikter sykehusets minstekrav, så langt det går. Jeg samarbeider. Visste du det? Jeg prøver å være en bedre «meg».

Jeg vet at de fleste med Asperger vil folk godt. Men noen ganger, herjer demonene og vi kan bli hyperfokusert på noe som plager oss. Da er det ikke alltid jeg snakker like pent. Da slår personlighetsforstyrrelsen også inn med svart/hvitt-tenking og idealisering og devaluering av menneskene rundt meg.

Å flytte meg, vil rive meg opp i fillebiter. Jeg vil føle meg forlatt, dumpet og overkjørt. Jeg vet ikke om jeg kan reise meg, enda en gang. Derfor gjør jeg et forsøk på å bli utskrevet. Det er MIN sjanse til å leve.

Jeg kan komme til å si noe jeg angrer på fordi du sviktet meg da det gjaldt som mest. Jeg kan savne lange kontrakter som bekrefter fremtiden min, lik Sheldon Coopers kontrakter i The big bang Theory.

Men dum? Tror ikke det. Jeg er klok av skade, jeg har kjørt gjennom systemet «overflyttinger» før. Tenk på alt jeg har visshet om! Jeg vet når du er stressa, jeg vet når du er redd, jeg vet når du er sulten, jeg vet når du ønsker å snakke med meg og jeg vet når du er kort i telefonen eller vaktstolen fordi du ikke vil føre en lengre samtale. Jeg er veldig, veldig sensitiv.

Jeg trenger ikke at noen sier det til meg, at de ikke vil snakke om det. Jeg leser avvisning på lang avstand. La meg slippe fri, og jeg vil lande på hånda di som en sommerfugl. Så lett, så skadefri, så befriende vingeslag som sprer seg i luften omkring deg. Sommerfugl-effekten meg. Hei! Bare si det til meg, alt det vonde, jeg har hørt om smerte før. Ikke vær redd. Jeg vet. (Fra både et pasientperspektiv og utenfra og inn.)

hunsomser.jpgHun som ser, hun som vet, innbakt i en dukkekollasj. CC Cabinett.

Reklame

5 kommentarer om “Men dette vet jo «dumma»

 1. Det gjør meg trist å vite at du har det vondt, Helene. Vet ikke hva jeg skal si om det som skal skje med deg. Og jeg tenker ikke å avfeie deg med å si at «det går sikkert bra». Men jeg har lov å håpe at det går bra, og det gjør jeg.

  Likt av 1 person

 2. Selv har jeg virkelig følt meg dum, i mange år, før jeg fikk asperger diagnosen, følte jeg meg virkeiig både som jeg var dum og klok på samme tid, noe det hender jeg fremdeles føler. Det er som det er en boksemester inni topplokket mitt som hamrer avgårde på en dum sjel inni meg, sjelen min er som en snegl inni snegleskallet, og beveger seg omtrent like raskt, også. Jeg er ikke hard, jeg er veldig sensitiv, og selv er jeg heller ikke så selvstendig som jeg skulle ønsket å være, jeg har BPA, fordi sånn er det kommunen her har valgt å organisere tjenestene sine overfor meg. Selv ville jeg allerhelst ha kunnet greid meg foruten, men min samlede helsetilstand tilsier ikke det, akkurat nå for tiden. Du skal ikke trenge å føle deg dum, for det er du ikke! Du er et intelligent, medfølende menneske, en nydelig skribent og et nydelig menneske. ❤ Her Eminem med Beautiful:

  Likt av 2 personer

 3. Dette gjorde vondt å lese, Helene. Jeg kunne ønske jeg bare kunne si at jeg vet alt vil bli bra, men det vet ingen av oss – hva framtiden vil bringe. Men jeg håper så inderlig det finnes noe annet for deg, engang i framtiden. Et håp, et lys – et liv du kan klare å leve. Ønske.

  Du setter så fint ord på det vonde. Du er sterkere enn noen annen jeg kjenner. Og jeg håper du kan reise deg, enda en gang. Selvom det kanskje føles som en umulighet akkurat nå. Jeg strekker ut hånda, og lar deg lande mentalt på den – som en fri sommerfugl. Jeg vet det ikke hjelper, men det er alt jeg har å tilby. Støtte, være der for deg.

  «Sommerfuglvinger kan forandre alt
  Gjøre salt til søtt og varmt til kaldt»

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s