asperger syndrom · tilleggsvansker

Å være stolt av

Det er så lett å glemme hva jeg fikk til innenfor jobb og skole siden jeg aldri har hatt noe annet enn én eneste sommerjobb og fordi utdanningen min ikke ble fullført. Noen skriver på Facebook at de har gått livets skole. Jeg er ikke tøff nok til det. Jeg føler ikke at jeg er elev. Jeg tar ikke til meg visdom på den måten. Jeg lærer ikke av å leve. Jeg lærer ikke av egne feil. Jeg fortsetter å være meg, med mine mangler og spesielle behov.

Jeg har likevel noen opplevelser å trekke frem som jeg er stolt over, som da jeg kom inn på journalistutdanningen og pappa hadde en tåre i øyekroken, da jeg fikk B på muntlig gjennomføring av praksisperiode i avis, tilrettelagt sådan, og da jeg intervjuet Erik Bye som dessverre ikke er med oss lenger på Oscarsborg festning sommeren 2002, da det militære der ble lagt ned og han snakket om sorgen ved å fire splittflagget. Så bokstavlig som jeg er, tolket jeg det til 4-splittflagget. Det hadde ingen hørt om før, og heldigvis fanget redaksjonen i Forsvarets Forum det oppnførndet stod på trykk. Komisk.

Hva er du stolt av innen jobb og utdanning? Jeg var forresten veldig pliktoppfyllende til å selge lodd for skolekorpset mitt, enda så mye angst jeg hadde i magen hver gang jeg ringte på en dør. Jeg tok hvert avslag som et avslag av meg. Egentlig var jeg flink som ikke sluttet å gå i nabolaget etter passerte fjorten år. Jeg var en ærlig tenåring. Mange med Asperger syndrom er svært opptatt av å gjøre jobben sin grundig. Det er jeg også, selv om jeg ikke jobber nå. Jeg skriver blogg. Noe å være stolt av? Kanskje ikke, men jeg lever i alle fall, mot alle odds.

fragile6Reiser seg og erindrer. Dukke av Little Rebel/Volks kropp.

Reklamer

10 kommentarer om “Å være stolt av

 1. Du kan være stolt over å ha skrevet bok. Du kan være stolt over at du har mange lesere på bloggen din. Du hjelper mange ved å gi god informasjon. Et menneske har verdi på mange forskjellige måter.
  Alt må ikke måles i hva en tjener og hva slags jobb en har. Jeg har ikke høy utdannelse, men trives med det jeg gjør og med de jeg jobber med.Det har også en verdi, og noe å være stolt av.

  Likt av 2 personer

 2. Jeg har vel ikke noe jeg er stolt av når det gjelder utdanning og jobb egentlig. Jeg har aldri hatt en jobb, utenom en helgejobb jeg hadde på en bokcafe for 3 år tilbake. Jeg jobbet der noen måneder, og en god del på sommeren. Jeg vet jeg var til stor hjelp, og jeg kunne brukes til mye. Jeg skiftet på ulike oppgaver. Lagde mat, sto i kassen, serverte, ryddet, vasket eller snakket om bøker. Men det er ikke noe jeg er stolt over, det var bare tidsfordriv egentlig.

  Når jeg gjelder skole har jeg jo ikke fått fullført videregående engang. De fagene jeg har fullført har jeg kun femmere og seksere i. Men det er heller ikke noe jeg føler jeg kan være stolt over. Det er en selvfølge, jeg kunne ikke taklet noe annet. Og derfor er jeg livredd for å ta de siste fagene på videregående. For hva hvis jeg etter første halvår skulle få fire i et av fagene som gjenstår? Egentlig er en litt innlevering som IKKE engang hadde ødelagt standpunktkarakteren nok. Da hadde jeg gitt opp. Da hadde det ikke vært verdt påkjenningen.

  Jeg har alltid vært skoleflink, og vet foreldre mine er stolte av meg. Men jeg kan ikke være stolt over noe det ikke fantes et annet alternativ til føler jeg. Hadde jeg ikke vært flink, hadde jeg heller ikke fullført til og med 2. året på videregående. Da hadde jeg ikke begynt engang. Jeg er veldig svart-hvitt på det område. Alt eller ingenting. Enten får jeg gjøre det godt eller ikke gjøre det i det hele tatt.

  Det er kanskje viktig å være stolt over det man har oppnådd, egentlig. Men jeg har andre ting jeg synes er bra. Bare ikke skole. Det er et sårt tema. Men dette var et fint innlegg og fikk meg til å tenke en god del. Hvor langt kom du på journalistutdanningen? 🙂

  Og du bør absolutt være stolt av bloggen du skriver på daglig. Den betyr mye for mange, det er jeg sikker på. Ikke minst den fine boka di. Den er flott!

  Likt av 1 person

 3. Du kan definitivt være stolt av bloggen din, for den hjelper andre. Meg, der i blant. Og ikke minst at du har utgitt bok. Hadde jeg kjent deg bedre, hadde jeg sikkert klart å finne flere ting du har å være stolt av. 🙂

  Men stolthet er en følelse jeg sliter med. Jeg kan være uhyre stolt av sønnen min, men når det kommer til meg selv er det verre. Jeg har ting jeg ønsker å være stolt over, men Janteloven regjerer. Eller kanskje er jeg stolt av enkelte ting, men bare klarer eller tør ikke å vise det.

  Akkurat nå er jeg stolt av å ha kommet inn i Mensa, etter å ha scoret høyeste mulige IQ på en offisiell Mensatest. Med hodepine, søvnmangel, og bakrus, dagen etter avslutningsfest for en kollega som gikk av med pensjon. xD Så jeg er stolt av intelligensen min. Men om man sier det høyt, så er man automatisk også arrogant, her i landet. Man skal ikke være noen. Man skal ikke vise stolthet ovenfor seg selv. Så jeg går med det meste alene. (Men tillater meg å skryte litt her for det. :p )

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s