asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt · spesialinteresser

Skjønnhetsskriving

Du tenker kanskje på å skrive pent for hånd. Jeg tenker ikke på det i dette innlegget. Dette innlegget skal handle om at noen autistiske mennesker kommuniserer naturligere og enklere ved å skrive enn ved å snakke og får frem det vakre i verden vår, den vi alle sammen lever i, innpakket i setninger og ordbilder vi ikke sier. Skjønnhet fra nord til sør, mandag til søndag, morgen til kveld, 24/7.

Autister, inkludert personer med Asperger syndrom, kan skildre verden slik du ikke ante vi så den, siden vi ikke sa det! Vi kan skrive det vakre ved vanndråpen, beskrive lyden av gjenklang i ei fjellside når noen roper troll, skildre dagene våre som pakker med egg og åpne dem varsomt, dagene, for at de ikke skal knuse. En kan eie så mye angst at skjøre egg blir vakkert ordbildeJeg henger bildet meg opp og leker jeg er Mona Lisa, smiler; Skjønnheten.

Skriftlig kan vi mestre høflige og viktige setninger vi ellers ikke klarer å si. Takk for skjønnhetsskriften vi er innprentet med, fra barneskolen av. Skriftspråket lar oss vise medfølelse gjennom setninger som «god bedring» og «ønsker deg en god natt» og «sov godt» uten å åpne munnen. Det oppstår en bismak og stor tvil og usikkerhet når jeg snakker, der jeg lurer på om det høres ut som jeg mener det jeg sier. Når jeg skriver er det ikke mulighet for å feiltolke toneleiet mitt.

Skriftlig setter vi pris på skjønnheten i verden, ler, gråter, drømmer eller skaper forestilling av nye ting; mitt perspektiv er kanksje nytt for deg! Ikke visste du at egg som ei klekker kyllinger også betyr liv. Masse liv, godt levd og mindre godt levd. Mens jeg skriver at egg betyr liv får du livet mitt i et nøtteskall: Kroppen min har eggstokker som ei blir befruktet. Livet bringes ei videre til ny generasjon.

Men jeg kan skrive fortellinger andres neste generasjon kan lese. Jeg kan få barna til å oppdage og se seg som tilslørte, blinkende og vakre speilbilder i en søledam, den gammeldagse selfie, gjerne sammen med et tre som igjen betyr liv, glemme Nøkken og Supermann til fordel for virkelighetens eventyr og fryde seg til dagen er på hell og jeg skriver god natt før jeg skriver:

«Det var en gang» igjen i morgen da jeg oppmuntrer til kreativitet, drømmer, forsoning mellom godt og ondt, fremskriver skjønnheten. Det gjør vondt å leve noen ganger, men jeg skriver ikke alt som trist. Jeg er glad og ler, som da jeg glemte hva jeg  hadde på meg på behandling eller da jeg så på Sex og singelliv i stad – som er et univers jeg ikke ante fantes. Kanskje finnes det ikke heller. Kanskje er «alt i verden» skrevne takkekort og illusjoner, og en grunn til å leve i seg selv; Skriftspråket.

Til slutt: Jeg lar deg kjenne skjønnheten. Vi uttrykker oss sammen. Jeg har fått brevvenn, mailvenn og skrivesøster! Jeg står i Gro Dahles nye bok «Søster», under takk til, for mail-utvekslingen vi har hatt som skrivesøstre. Le-se!:søster.jpgTakk for i dag og riktig god kveld! Vi snakkes i morgen.
(Sånne fraser jeg ikke fikser muntlig.)

6 kommentarer om “Skjønnhetsskriving

  1. Pussig det med skjønnskrift. Du skriver som en GUTT, du, fikk jeg høre av en lærer en gang, og meningen bak det var at jeg skrev alt annet enn skjønnskrift. Og jeg gikk alltid ned i karakter på skriftlige eksamener ganske enkelt fordi jeg ikke greide å skrive fort nok. Motorikken min er ikke den aller beste. Jeg ser jo du har en overført betydning av ordet, også, det å kunne beskrive ting, det å kunne se skjønnheten som finnes. I sorg, i depresjon og i angst så måtte jeg begynne å lete etter pene ting og pene bilder, for å motvirke dysterheten og de psykiske smertene mine, i håp om å få glede til å vare lenger og lenger hver gang. Lete er de små øyeblikk i livet som gir glede. Nå er det snart jul, så her kommer fra meg en julesang, en av Halvdan Sivertsen.

    Likt av 1 person

  2. Stemmer veldig godt, dette. Kommunikasjon er relativt vanskelig muntlig, men skriftlig er det mye lettere. Mange ganger lettere, faktisk.

    Det minner meg om da jeg først prøvde å få psykisk hjelp. Jeg fant en psykisk helsetjeneste på nettet, norsk sådan, hvor man kunne kommunisere skriftlig fremfor muntlig. Det var ganske alright. 🙂

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s