asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt · tilleggsvansker

«Hvordan har du det?»

Et uskyldig spørsmål fra en uskyldig sjel, kanskje litt nysgjerrig på akkurat meg. Men det er så mye angst, uro og kaos inni meg at jeg har vanskelig for å svare. Når du snakker med noen med spiseforstyrrelser eller Asperger møter du gjerne et intellektuelt fungerende menneske som likevel ikke kan svare på hvordan det har det. Jeg vet ikke hvordan jeg har det! Jeg vet heller ikke hvordan jeg burde ha det, men at det burde kjennes annerledes.

Det å ha Asperger syndrom kan være en glede eller en belastning eller begge deler. Får man tilleggsvansker, kompliserer det tilværelsen. Det går fint an å leve et godt liv med Asperger, men noen ganger trengs tilpasninger.

Det passer meg ikke at du behandler meg som uoppdragen når jeg gjør noe overilt eller når jeg ikke svarer deg på hvordan jeg har det. Jeg er ikke uoppdragen! Jeg hadde de beste foreldrene til å oppdra meg og de er enda forbilder å strekke seg etter. Jeg lærte hvordan man skal være mot andre mennesker.

Likevel klarer jeg ikke være sånn. Og når jeg ikke er sånn, føler jeg meg ofte som en fiasko og vil pakke kofferten. Jeg vet ikke hvor jeg har meg selv, inkludert kroppen min. Det er kaotisk å leve sånn og jeg vet ikke hvordan jeg har det. Er det i orden? Jeg kan svare på spørsmålet en annen dag, kanskje i morgen, men i dag er jeg gjerne i fred for å ikke glefse til deg. Jeg trekker meg unna som en bakgårdskatt. 

kvadrat6
Dukke: Nympheas dolls.

Reklamer

5 kommentarer om “«Hvordan har du det?»

 1. It is a meaningless question, I find that very often people don’t even wait for a reply. They approach with a purpose and after saying How are you? The person launches into their true reason for approaching. If I’m honest with you, Helene, I treat the comment with disdain and either ignore it, or occasionally tell the person how I feel to be approached in such a way, when they feel it’s an opener to something they want.
  You don’t seem to be very happy today, Helene. Thinking of you xxx

  Likt av 2 personer

  1. The translation has changed my meaning there somewhat. I didn’t write that you were not interested today but it appeared in the translation! I actually wrote that you don’t seem very happy today.
   I wonder what the translation will do this time.

   Likt av 1 person

 2. Jeg synes IKKE at «Hvordan har du det?» er et meningsløst spørsmål. Jeg opplever det slik at de fleste som spør er oppriktig interesserte, Og det er jeg sjøl også, når jeg spør noen. Selvfølgelig brukes det samme spørsmålet som en høflighetsfrase også, ganske ofte, – men det oppfatter de aller fleste ut ifra konteksten. Høflighetsfraser kan imidlertid fungere på mange vis, – uten at det er noe negativt i det.

  Det er greit å forstå, Helene, når du forklarer at det kan være umulig for deg å svare noen ganger, det aksepterer jeg selvsagt. Du er flink til å forklare dine reaksjoner og hvorfor de blir som de blir.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s