asperger syndrom · Funksjonsnivå · tilleggsvansker

I Was Born This Way. What’s Your Excuse?

Noen ganger spør jeg meg selv, hva kom først, høna eller egget? Så lærte en med asperger meg at egget kom først fordi dinosaurene kom fra egg. Og slike fakta går mange mennesker rundt og ikke ofrer en tanke. De våkner i dusjen, legger på et lag sminke, leverer i barnehagen, går på jobb, henter i barnehagen, spiser middag, ser på dagsrevyen, er lykkelige. Hvorfor er ikke jeg sånn?

Asperger syndrom er en medfødt gjennomgripende utviklingsforstyrrelse på autismespekteret. Da min medfødte tilstand ikke ble oppdaget, fikk tileggsvansker spire og gro. Og krympe. Jeg krympet kroppen min med middelet Anoreksi. Jeg ble tynnere enn da jeg var 10. Og det var tynt nok (da).

Mine tilleggsvansker gjør meg til et dårligere menneske. Misforstå meg rett, jeg har samme verdi, samme menneskeverd, men funksjonsnivået mitt er nedsatt. Jeg klarer ikke gå inn i en butikk. Da ville jeg knust flaskene med øl og latt glasset skjære seg gjennom huden min. Jeg ville kanskje stjålet noe, bare for å få straff. Jeg ville latt noen andre straffe meg, fordi jeg kjenner jeg fortjener det

Jeg kjenner generelt mye. Og nå kjenner jeg hat, savn og mangel på sympati og forståelse. De andres, majoriteten sin. Fordi, dem kan ikke ane perspektivet mitt, hvordan jeg ser på meg selv og verden og hvorfor det vrenger seg – verdensbildet mitt – på grunn av mitt annerledes ståsted.

Jeg strekker ut en hånd og skjuler en latter. Le; – med meg eller av meg. Bare ikke vær sint! Jeg mente ikke å bli født annerledes. Derfor jobber jeg for tiden med å godta «my different shape of view.» Jeg har en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse, og det betyr ikke at jeg ikke har verdi. Jeg må banke det inn i nøtta mi, for i speilet ser jeg bare en figur jeg ikke liker innmaten til, som om jeg var et råttent egg.

latter1.jpgDukke. Nefer Kane. (Born this way.)

Reklamer

9 kommentarer om “I Was Born This Way. What’s Your Excuse?

 1. Du har verdi for meg hver eneste dag når jeg leser bloggen din.
  Jeg er helt overbevist om at du har verdi for mange som står deg nær, og for alle oss som følger deg i bloggen.

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk. Ordene dine tar jeg med meg, og prøver å tro på. Takk for at du tok deg initiativet og bryet med å kommentere akkurat i dag. Ønsker deg en så god kveld du kan ha.

   Liker

 2. Du ser ut til å mene at alt sinne er farlig. Kanskje fordi du har opplevd det. Dessuten sier du at du er full av hat. Dvs sinne. Alle følelser er ikke farlige. Ditt sinne er såvidt jeg forstår helt ufarlig. Antakelig totalt ufarlig om du får lov til å rette det mot rett mål som ikke er deg. Dessuten har sinnet ditt høyst trolig en rajonell rot eller røtter.

  Liker

  1. Da har du misforstått meg. Jeg mener ikke ar følelser er farlige. Og jeg mener at det er fint å kjenne på hele spekteret. Problemet er mer relasjoner, og hvordan jeg av og til reagerer i dem. Og selvfølgelig når jeg skader meg eller andre. Men sinne i seg selv er ikke farlig og viktig å få lov å kjenne på. For alle mennesker.

   Liker

 3. Tenk på alle som leser bloggen din.
  Du har verdi for dem og verdi for meg har du hatt i mange år.
  Jeg leser bloggen din stort sett hver dag og følger deg som jeg har gjort lenge, ikke alltid jeg kommenterer. Av og til blir jeg fattig på ord.
  Vi har jo pratet mye om håndarbeid, i dag har jeg startet på genser til siste oldebarn.
  Ønsker deg en så fin kveld som mulig.

  Likt av 1 person

  1. Så fint å høre fra deg mellom strikkepinnene, bestemarit. Takk format du leser. Jeg sitter med en bok nå, Vinterjenter. Den er dyster men god.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s