asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

Aspergere og å bli behandlet som barn

En med asperger hevdet at noen aspergere blir behandlet som barn, og at de ikke vet det selv fordi de tror det er normalt. Men da hever jeg røsten. Jeg tenker nemlig ikke at jeg blir behandlet som et barn, men som et menneske i øyeblikket. Og hvem jeg er i øyeblikket varierer.

Innimellom er jeg ekstremt ressurssterk og noen benytter seg av klokskapen min, spør MEG om råd i viktige livsspørsmål og snakker med meg som om jeg er en som vet mye. Det er jeg.

Men innimellom, må de snakke tydelig til meg og kanskje gjenta seg selv, som et barn trenger repitisjon, trygghet og stabilitet. Det ene utelukker ikke det andre. Alt kommer anpå hvordan jeg har det der og da.

Jeg er ingen drittunge selv om du møter meg i det øyeblikket jeg er «barn». Det er helt ok å være liten innimellom, og å deretter bli behandlet som om jeg er det når jeg trenger hjelp til å fungere; det blir som med et barn som skal lære å sykle. Jeg trenger at du støtter meg på bakhjulet – samme hvor gammel jeg er.

Jeg gir blanke i om det er normalt eller unormalt, barnslig eller feil. For meg er det helt riktig, i øyeblikket. 

OBS! Å ansvarliggjøre meg som et uskikkelig barn som ikke kan oppføre seg, fungerer derimot ikke. Husk menneskeverdet. Få responderer på kjeft, og særlig ikke en som allerede er usikker på seg selv, verdien sin og sin plass i samfunnet.

blue4Barn. Modell: Irrealdoll

Reklamer

12 kommentarer om “Aspergere og å bli behandlet som barn

  1. Tusen takk. Ja, det er menneskene det handler om. Både oss som blir behandlet og de som behandler oss og hvordan vi virker inn på hverandre. Kommunikasjon er vanskelig og interessant og krevende og uforutsigbart på samme tid. Alt kan skje i samspill. Derfor trenger jeg rutiner og repetisjon.

   Likt av 1 person

 1. Blir litt for sjeldent mellom hver gang jeg leser og kommenterer her for tiden, hvilket er synd. Dessverre er det mye greier i livet mitt om dagen, og jeg har dermed særdeles lite energi til overs. De siste par dagene har dog vært litt bedre igjen, og her var det i tillegg et tema jeg følte et slags behov for å kommentere på.

  Jeg synes du setter veldig godt ord på det. Personlig oppleves jeg nok sjelden som et barn, på godt eller vondt, av andre. Men det er nok fordi jeg har tilpasset meg og ikke ender opp i så mange situasjoner som kan gjøre at det «koker over» for meg.

  Men de siste månedene, etter jeg fikk diagnosen, har jeg tenkt veldig mye, og blitt klar over en ting: Jeg har alltid ansett meg selv som en mentalt voksen person, selv som barn. Med andre ord, jeg kan ikke huske å ha vært barn, slik som folk flest, på et mentalt nivå. Dette har jeg vært klar over i mange, mange år. Man kan kanskje kalle det å være for tidlig utviklet på det mentale. Det følelsesmessige, derimot, er stikk motsatt: Følelsesmessig er jeg på mange måter et barn. Dette har gått opp for meg de siste månedene. Generelt sett er jeg riktig nok ganske apatisk, men jeg kan bli vrang og sta som en trassende unge(selv om dette er sjeldent), jeg blir veldig usikker om jeg må gjøre nye og ukjente ting alene, og i forhold til «romantikk» ser jeg etter omsorgspersoner. Jeg er underutviklet, emosjonelt sett. I korte trekk kan du si at jeg er et barn som kan trasse skikkelig; Et barn som leter etter en slags morsfigur til å gi omsorg og vise vei.

  Jeg ser ikke noe mer negativt på meg selv, ny selvinnsikt til tross, men jeg må si jeg er ganske nysgjerrig på hvordan andre opplever disse sidene av liveme deres. 🙂

  Likt av 1 person

 2. Yes it’s very difficult for some people to understand that the problem is communication, or lack of order or routine for your security. A lot more needs to be learned about aspergers and how people are affected by these insecurities and lack of routine.
  Making something very clear vs speaking to someone like a child is crossing a fine line at times. You explain this well Helene.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s